Ústí má první náplavku s kulturním kontejnerem

Vložil
ČTK
22.07.2015 19:05
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Na Střekovském nábřeží dnes ožila kulturou vůbec první náplavka v Ústí nad Labem. Pilířem projektu je kontejner BOX, který nabídne kulturní akce, do budoucna se počítá například i s půjčovnou kol, řekla ČTK jeho provozovatelka Jovanka Arandjelovic.

    Ústí nad Labem je součástí projektu oživení měst, za nímž stojí Ondřej Kobza. Ten je mimo jiné zakladatelem projektu Piána na ulici. "Lákalo nás tohle město, které má Drážďany skoro stejně daleko jako Prahu, jsou tady zajímavé umělecké školy. A na to, jaké má dispozice, trošku strádá oproti jiným krajským městům, jako je Hradec Králové nebo Olomouc," řekl ČTK Kobza s tím, že v Ústí vidí potenciál.
    Kulturní BOX by měl být v provozu do konce října. "Koncept je takový, že se tady budou periodicky, jednou týdně, opakovat buď koncert, nebo projekce filmů. Byli bychom rádi, kdyby se tady děly workshopy, program pro děti, besídky," doplnila Arandjelovic. Do budoucna plánuje i služby pro návštěvníky přilehlé cyklostezky, mimo jiné půjčovnu kol nebo longboardů.
    Za první krok k oživení Střekovského nábřeží považuje kulturní BOX místostarosta městského obvodu Ústí nad Labem - Střekov Jiří Němeček (PRO! Ústí). "Myslím, že je to taková vlaštovka, která přitáhne lidi a třeba je i udrží," řekl ČTK Němeček. Novinka nemusí být podle něj jednorázovou záležitostí s může se rozvinout v to, že lidé budou u řeky trávit volný čas.
    Střekovská radnice plánuje další oživení okolí. S Povodím Labe chce v první fázi jednat o lepší údržbě pozemků podél řeky. "Nejzásadnější je, aby se z toho zarostlého prostředí stala louka na opalování. Věřím, že od příštího roku tady budou místa na opalování, bude tady Labská pláž a že lidé postupně najdou cestu k tomu, aby ten prostor užívali," dodal Němeček.
0 komentářů
přidat komentář