Oceněnou českou ambasádu v Londýně čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zdroj
Tereza Šupová
Vložil
ČTK
22.07.2015 11:20
Velká Británie

Londýn

Londýn - S výstavbou nové ambasády tehdejší Československé republiky na jedné z nejluxusnějších adres v Londýně v soukromé ulici Kensington Palace Gardens se začalo v 60. letech minulého století. Architekti ji vytvořili ve stylu tehdy módního brutalismu. Po téměř 50 letech ale již nevyhovuje potřebám českého ministerstva zahraničí a navíc je potřeba zrekonstruovat technické zařízení budovy. Ambasádu tak čeká rozsáhlá rekonstrukce, která by měla začít letos v září a trvat zhruba dva roky.

    "Domnívám se, že rekonstrukce přinese kromě modernější infrastruktury také významné zhodnocení celé budovy, které umožní soustředit v jednom místě kromě velvyslanectví i ostatní české vládní agentury," uvedl český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský.
    Hlavní součástí rekonstrukce bude obnova interiéru. Ten bude nově rozčleněn tak, aby se do něj mohly nastěhovat i všechny české agentury, které působí v Londýně, tedy České centrum, CzechInvest, CzechTrade i CzechTourism. "Rekonstrukce umožní, aby všechny agentury, které mají na starosti propagaci České republiky, sídlily v jednom objektu, takže vznikne něco jako Český dům," řekl ČTK tiskový tajemník londýnské ambasády David Steinke.
    V přízemí budovy velvyslanectví se nachází i kinosál s kapacitou 40 míst, který ale potřebuje rozsáhlé úpravy. Po rekonstrukci ho budou moci využívat jak české vládní agentury, tak diplomatické zastoupení. "Pro všechny agentury a hlavně pro českou ambasádu to bude znamenat zlepšení práce. Navíc tu pořád budeme mít nějaké akce, české umělce, koncerty české hudby a lidé si tak zvyknou chodit za českou kulturou na jedno místo," dodal Steinke.
    Pro výstavbu ambasády si tehdy Československá republika pronajala pozemek od královny na rozhraní čtvrtí Kensington a Notting Hill. Práce na projektu začaly v roce 1965, stavba byla dokončena roku 1970 a podílel se na ní architekt Jan Šrámek a jeho spolupracovníci Jan Bočan a Karel Štěpánský. Velvyslanectví tehdy architekti rozdělili do dvou objektů; menší - obrácený do ulice Kensington Palace Gardens, sloužil k pracovním potřebám ambasády, byl zde obří sál sloužící k reprezentačním účelům a kanceláře. Větší objekt, obrácený do ulice Notting Hill Gate, měl především obytnou funkci. Čtyři patra zaplňovaly byty zaměstnanců a byla zde také úřadovna konzulátu či společná jídelna.
    Na konečné realizaci ambasády spolupracoval i slavný britský architekt Robert Matthew, autor budovy Royal Festival Hall. Autorita uznávané osobnosti přispěla k tomu, že londýnské velvyslanectví získalo v roce 1971 nejprestižnější britskou cenu Královského institutu britských architektů (RIBA) za nejlepší stavbu vytvořenou v Británii zahraničními architekty.
    Po rozpadu Československa byl komplex ambasády rozdělen mezi oba nástupnické státy. Původní budovu velvyslanectví získala Slovenská republika. Z objektu určeného pro byty, obchodní a konzulární oddělení se stalo velvyslanectví České republiky.
    "Stávající stav budovy neodpovídá současným požadavkům a potřebám MZV a zároveň některé části budovy a jejího technického vybavení překračují hranici životnosti. Inženýrské sítě jsou ve špatném technickém stavu, dochází k četným poruchám a je nutné zajistit jejich rekonstrukci v celém objektu," uvedlo k rekonstrukci české ministerstvo zahraničí (MZV). "Cílem přestavby ambasády je především rekonstrukce technického zařízení budovy, snížení energetické náročnosti a zlepšení provozního systému objektu," dodalo.
    Vzhledem k tomu, že budova získala v 70. letech prestižní britskou cenu, dostala se pod drobnohled památkářů a její fasádu tak není možné příliš upravovat. Přesvědčil se o tom kdysi také architekt Jan Bočan, když navrhoval na konci 90. let její revitalizaci, britští památkáři to ale odmítli. Během nynější rekonstrukce tak dojde hlavně na vyčištění fasády domu, který se nachází na rušné ulici.
    Nejvýznamnější změny nastanou v interiéru. Jak popisuje David Steinke, budova byla tehdy v 70. letech dimenzována na svou dobu dost moderně, vývoj technologií ale pokročil. "Elektrická síť byla stavěná tak, aby zvládla televizi, rádio nebo elektrický sporák, nyní ale přibyly servery, počítače a další elektrické přístroje. Dost často se stává, že když se zapne několik spotřebičů najednou, síť vypadne," říká Steinke. Nově se bude dělat i voda a odpady, protože trubky z tehdejší doby jsou tenké a čas od času prosakují.
    "Budova ambasády rekonstrukci potřebuje nejen proto, aby byla hezčí, aby česká přítomnost v Londýně byla zajímavější na pohled, ale také, aby se tady vůbec dalo pracovat," uzavírá Steinke. Provoz na ambasádě se během rekonstrukce nepřeruší, nejdříve se bude pracovat na jedné části budovy a následně na druhé.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
který architekt
raval
22.07.15 12:12
zobrazit všechny komentáře