Vodní nádrž Kružberk na Opavsku se začala opravovat

Vložil
ČTK
21.07.2015 20:00

Kružberk (Opavsko) - Podnik Povodí Odry zahájil opravu vodní nádrže Kružberk na Opavsku za více než 80 milionů korun. Rekonstrukce čeká korunu a horní část hráze. Oprava má skončit příští rok v prosinci, provoz nádrže nebude nijak omezen. ČTK to za podnik Povodí Odry sdělila Kateřina Šreková.
    Nádrž byla postavena v 50. letech minulého století, v listopadu uplyne 60 let od zahájení jejího provozu. Podle podniku už rekonstrukci nutně potřebovala, protože některé části hráze jsou na hranici životnosti.
    "Rekonstrukce koruny hráze zahrnuje odbourání komunikace, chodníkových konzol a mostů přes přeliv a jejich opětovné vybudování, dále úpravu systému odvodnění koruny a doplnění hydroizolace. Parametry a vzhled koruny budou zachovány, ale povrch komunikace bude namísto dlažebních kostek pokryt asfaltem," popsal Jiří Konečný z investičního odboru státního podniku Povodí Odry rekonstrukci. Oprava čeká i další části hráze.
    V době opravy bude uzavřena silnice druhé třídy mezi Svatoňovicemi a místní částí Jakartovic Kerharticemi. Provoz nádrže ale rekonstrukce nijak neomezí. "Zachování funkčnosti a bezpečnosti vodního díla stejně jako zajištění ochrany vody v nádrži před možným znečištěním při stavebních pracích jsou jedny z hlavních podmínek, které musí zhotovitel stavebních prací dodržet," uvedl Konečný. Náklady na opravu zaplatí podnik z vlastních zdrojů.
    Vodní dílo Kružberk na řece Moravici bylo dokončeno v roce 1955 a je nejstarší přehradou na severní Moravě a ve Slezsku. Hráz nádrže je v nejvyšším místě vysoká 34,5 metru. Její koruna je dlouhá 280 a široká 9,5 metru. Zatopená plocha má přes 280 hektarů a v nádrži je přes 35 milionů metrů krychlových vody. Přehrada zajišťuje hlavně pitnou vodu pro ostravskou aglomeraci, a to zhruba polovinu z celkového potřebného množství. Pomáhá také snižovat povodňové vlny na řekách Moravici a Opavě.
0 komentářů
přidat komentář