Olomouc asi nestihne upravit výškovou regulaci v územním plánu

Vložil
ČTK
17.07.2015 13:50
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice nestihne včas upravit nový územní plán, ve kterém regulovala výšku budov u historického centra města. Výškové limity v ochranném pásmu památkové rezervace v únoru zrušil soud a dal městu čas do konce roku, aby územní plán v této části opravilo, jinak regulace od ledna přestane platit. Město zažalovala developerská firma Office Park Šantovka, která v sousedství historického centra Olomouce plánuje postavit 75 metrů vysokou budovu Šantovka Tower, a nový územní plán jejímu projektu kvůli výškové regulaci brání. Radnice už požádala soud o prodloužení lhůty na úpravu územního plánu.

    Primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09) ČTK řekl, že příprava změny územního plánu nabrala zpoždění. Radnice zatím vybrala architektonickou kancelář Mareš a Žaluda z Prahy, která návrh úpravy územního plánu zpracuje. Podle původního harmonogramu měl být návrh hotový v květnu, aby mohl být poté důkladně projednán, upraven a připraven ke schválení na zastupitelstvu v lednu příštího roku.
    "Změnu už do konce roku nestihneme pořídit. Podali jsme proto kasační stížnost, aby byl termín pro její zhotovení prodloužen," uvedl Jakubec. Radní se chtějí připravit na variantu, že kasační stížnost bude zamítnuta a výšková regulace v ochranném pásmu památkové rezervace na konci roku dočasně pozbude platnosti. V úvahu připadá například dočasná stavební uzávěra v této části města. Jednat se bude také o variantě, že radnice v mezidobí nezasáhne, protože příprava stavby výškové budovy v ochranném pásmu městské památkové rezervace není podle Jakubce jednoduchá a nehrozí riziko prodlení.
    Opozice tvrdí, že investorovi se kvůli zpoždění přípravy změny územního plánu otevírá možnost dotáhnout projekt Šantovka Tower do zdárného konce. "Pokud by byla kasační stížnost města zamítnuta a termín nebyl prodloužen, měl by investor po Novém roce čtyři měsíce na vyřízení územního rozhodnutí. Poté by stavbě Šantovka Tower již prakticky nic nestálo v cestě," uvedl předseda sdružení ProOlomouc Tomáš Pejpek.
    Radnice by v upraveném územním plánu měla podle soudu znovu řádně zdůvodnit, proč je třeba novou zástavbu v bývalém areálu podniku Milo, kde je plánována stavba budovy Šantovka Tower, výškově regulovat. Právní zástupce investora u soudu argumentoval tím, že vedení města o výškách chystaných staveb komplexu Šantovka vědělo už od roku 2008 a že těmto plánům pod podmínkou "vysoké architektonické úrovně" vyjádřilo podporu.
    Developerská firma proto zahájila projekt za deset miliard Kč, jehož součástí je nákupní centrum, Šantovka Tower, administrativní objekty i bytové domy. Stavbu výškových budov v ochranném pásmu památkové rezervace ale zakázalo ministerstvo kultury, což se promítlo v novém územním plánu, který u novostaveb v této lokalitě připouští maximální výšku 23 metrů. Se stavbou Šantovky Tower vedle památkářů nesouhlasí i někteří odborníci, kteří tvrdí, že by poškodila panorama historického centra. Investor má opačný názor.
0 komentářů
přidat komentář