Přehlídce soch v Brně vévodí Šišky od Sušky

Vložil
ČTK
14.07.2015 17:30
Brno

Brno - Obří kovové Šišky od Čestmíra Sušky na Moravském náměstí jsou zatím asi nejvyhledávanějším dílem letošního ročníku přehlídky Sochy v ulicích - Brno Art Open. Jedna železná cisterna s prořezávanými stěnami slouží jako rozhledna, druhá jako prostor k posezení. Pořadatelé letos dosud nemuseli řešit vážnější vandalský útok na vystavené objekty, drobná poškození průběžně opravují. Umění zůstane v ulicích do 30. srpna.

    S vystavováním soch ve veřejném prostoru se vždy pojí riziko jejich poškození. Letos pořadatelé zaznamenali menší útoky zvláště na kovové instalace. V jedné ze Suškových cisteren museli napevno přimontovat kovové židle. Několik kovových součástí zmizelo z instalace Výmyk od Ukrajince Daniila Galkina na nádvoří Nové radnice.
    Průběžnou péči věnuje Dům umění dílu Krajina Suburbie před Místodržitelským palácem. Umělkyně Pavlína Hlavsová instalovala na kovový rastr asi 500 malých betonových domků, které symbolizují současnou předměstskou zástavbu. Domky je čas od času nutné znovu připevnit či slepit, řekla ČTK mluvčí Domu umění Šárka Syslová.
    Přinejmenším jednou se po Krajině Suburbie někdo prošel. Na jeden den také muselo dílo z náměstí zmizet, a to kvůli demonstraci proti imigrantům.
    Pátý ročník přehlídky Sochy v ulicích - Brno Art Open se pohybuje na rozhraní sochařství a architektury. Do některých děl se tak dá vstupovat, případně čerpají inspiraci z architektonických a urbanistických principů. Většina má monumentální charakter. Díla jsou volně přístupná v brněnských ulicích, parcích či na náměstích. "Na 5. srpna připravujeme komentovanou prohlídku s kurátorkou a některými autory," uvedla Syslová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články