Památkáři znovu vyberou firmu, která opraví fasády v Lednici

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
31.07.2006 12:25
Lednice

Lednice - Památkáři chtějí do konce roku vybrat firmu, která opraví fasády zámku v Lednici na Břeclavsku, jenž patří v Česku k  nejnavštěvovanějším historickým objektům. Výběrové řízení na projekt se již jednou konalo: opravy se měly uskutečnit do konce roku 2008 za 180 milionů korun. Nové vedení památkového ústavu si ale myslí, že částka je příliš vysoká. Řízení se proto bude opakovat.
    "Ono se opravdu zdá, že ta částka je velká. Nicméně je třeba vzít v úvahu, že jde o fasády celého objektu. Součástí projektu je také oprava stovek oken, které jsou v dezolátním stavu," řekla dnes ČTK lednická kastelánka Ivana Holásková. Úpravy zaměstnají nejen štukatéry, ale také kameníky a restaurátory.
    Pokud se skutečně podaří letos vybrat dodavatele stavby, práce by mohly začít patrně příští rok. Potrvají přibližně tři roky. Již nyní je jasné, že půjde o jeden z finančně nejnáročnějších stavebních projektů týkající se památkové péče na Moravě.
    Výsledky výběrového řízení na opravu fasády zámku byly zrušeny počátkem letošního roku. Podle současného vedení jihomoravského památkového ústavu je možné, že se novým výběrovým řízením podaří ušetřit miliony korun. Někteří odborníci se ale domnívají, že částka 180 milionů není přemrštěná a odpovídá náročnosti prací.
    Lednický zámek je jednou z historických architektonických perel střední Evropy. Mohutný objekt leží v krajině upravené ve stylu anglického parku. K  zámku přiléhají další památky. Zámek a jeho nejbližší okolí navštíví ročně asi půl milionu turistů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články