Olomoucká radnice koupila pozemky pro soukromou firmu

Vložil
ČTK
31.07.2006 11:10
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice koupila pozemky na Tabulovém vrchu od armády pro soukromou firmu. Město se stalo při koupi prostředníkem. Za pozemky zaplatilo 25 milionů korun a následně je prodalo bez zisku Vojenskému bytovému fondu (VBD), který zde hodlá vystavět 370 bytů. Nové byty by mohly zachránit klesající počet obyvatel, a zároveň tak udržet i příjmy do městské pokladny, informuje o tom dnes regionální list Olomoucký deník.

    Primátor Martin Tesařík (ČSSD) odmítl zprostředkování pozemků od armády pro VBD komentovat. "Hlavním důvodem, proč se město v této transakci stává prostředníkem, je rozvoj bytové výstavby," řekl deníku. Jeho náměstek Martin Novotný (ODS) připustil, že soukromý investor by za pozemek platil více než město.
    To nakonec potvrdili i zástupci VBD. "Město tak může ovlivnit, co se s pozemkem dále stane. Nejen, že jsme dohodnuti na bytové výstavbě, ale část pozemku je rezervována i pro vybudování tramvajové smyčky u ulice Hněvotínská. Soukromý investor by za pozemek platil pravděpodobně více, ale mohl by s ním dále spekulovat," objasnil deníku předseda VBD Ladislav Opletal. Podotkl, že část bytů obsadí vojáci z posádky či Přáslavic, ale bydlení si zde kupují i  ostatní občané.
    Mira Třebická z ministerstva vnitra sdělila, že cena, kterou zaplatí město, je stanovena znaleckým posudkem. "Podnikatelskému subjektu mohou být nemovitosti prodány pouze prostřednictvím výběrového řízení. Často se ale nepřihlásí žádní zájemci, a pak se cena snižuje," řekla deníku Třebická. Podle ní musí být pro přímý prodej konkrétní důvod. "V tomto případě to bylo zřízení točny pro městskou hromadnou dopravu a bytovou výstavbu. Smlouva již byla schválena ministerstvem financí a je připravena na vklad do katastru nemovitostí," uzavřela Třebická.
0 komentářů
přidat komentář