České Budějovice připravují noční osvětlení pro památkové objekty

Vložil
ČTK
29.07.2006 01:00
České Budějovice

České Budějovice - Působivou atmosféru památkových objektů v  Českých Budějovicích zřejmě zvýrazní noční osvětlení, které chce město rozšířit do dalších míst. Zatím vybralo deset kulturních památek a provozovatel veřejného osvětlení, společnost Eltodo - Citelum, do konce srpna připraví návrh na technické řešení a financování tohoto projektu.

    Radnice má v plánu osvětlit kostely, sochy a sousoší. "Dobrou zkušenost s podobnou aktivitou máme z  nedávné rekonstrukce prostranství za katedrálou svatého Mikuláše, kdy byla v  rámci rekonstrukce dláždění v roce 2005 nasvětlena venkovní výklenková kaple z  částí sousoší Kalvárie," informoval dnes ČTK náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.
    Připomněl, že do restaurování vybraných sousoší investovalo město v letech 2003 až 2005 téměř 120.000 korun jako podíl na různých programech a grantech určených na obnovu památek. Sedm z objektů, které se možná dočkají nasvícení, jsou sousoší a sochy z 18. století, které byly v  uplynulých třech letech restaurovány.
    Návrh osvětlení město nechá zpracovat také pro kostely sv. Rodiny na Senovážném náměstí a sv. Jana Nepomuckého v ulici B. Němcové. "U kostela Sv. Rodiny se bude řešit nasvětlení jižního průčelí, obráceného do Senovážného náměstí, které dnes tvoří jakýsi tmavý kout náměstí," upřesnil Thoma. U kostela sv. Jana Nepomuckého by měla být nasvícena věž v západním průčelí.
    Radnice vybrala mimo jiné sousoší sv. Jana Nepomuckého na nároží ulic Karla IV. a Jirsíkovy, sochy tohoto světce v  parku Na Sadech, klasicistní kapli u Slepého ramene či sousoší Kalvárie a Nejsvětější Trojice na Piaristickém náměstí.
0 komentářů
přidat komentář