Vláda bude projednávat návrh koncepce sociálního bydlení

Vložil
ČTK
23.06.2015 21:20
Praha

Praha - Vláda se chystá ve středu projednávat návrh koncepce sociálního bydlení. To by se mělo skládat ze tří stupňů - krizového bydlení, sociálních bytů a dostupných bytů. Povinnost obcí, aby určité procento bytů na jejich území tvořily byty sociální, z původního návrhu ale zřejmě vypadla. Právě povinný podíl a financování vyvolávaly největší spory. Svaz měst a obcí měl k dokumentu výhrady, už dřív žádal jeho přepracování.

    Koncepce, kterou připravilo ministerstvo práce, počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné. Krizové bydlení by byla sociální služba pro lidi bez přístřeší či v ohrožení zdraví a života. Sociální byt představuje jednodušší bydlení, a to hlavně pro rodiny a lidi bez domova. Dostupný byt je běžné bydlení, má být hlavně pro seniory, postižené, rodiny s dětmi, oběti domácího násilí či mladé po odchodu z dětských domovů.
    Největší spory vyvolával povinný podíl sociálních bytů na území měst a obcí a financování. Podle původního návrhu měl zákon radnicím určit, kolik sociálních bytů musejí minimálně mít. Podle autorů se jako optimální jevilo pět procent. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív ČTK řekla, že zákon musí obcím uložit povinnost, aby vyčlenily část bytů na svém území na sociální bydlení. Stejný názor má i Platforma pro sociální bydlení, která sdružuje neziskové organizace i akademiky.
    Platforma novou verzi koncepce kritizuje. Podle jejích zástupců je dokument vágní, chybí v něm povinnosti obcí i financování. Přístup k řešení bezdomovectví je neefektivní, když staví na dlouhodobém krizovém bydlení. Platforma také poukazuje na to, že příprava nabrala zpoždění. Z koncepce má vycházet zákon o sociálním bydlení. Ten měl podle původních plánů platit od ledna 2017. Jeho obrysy měly být podle loňských předpokladů na stole už v dubnu, podle letošních ho měl kabinet dostat teď v červnu. Zatím se ještě nezabýval ani koncepcí. Platforma ho vyzvala, aby dokument i zákon začal řešit.
    Podle některých expertů hrozí, že se v termínu zákon přijmout nestihne. Na podzim roku 2017 se pak mají konat sněmovní volby. Pár měsíců před nimi prý už nebude vůle složitá témata prosazovat.
0 komentářů
přidat komentář