Plzeň si do šesti týdnů rozmyslí, zda odkoupí obrovská kasárna

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
29.07.2006 00:05
Plzeň

Plzeň - Město Plzeň do začátku září vyhodnotí, zda odkoupí od armády roky chátrající třiatřicetihektarový areál bývalých kasáren v Plzni na Slovanech. Šéf majetkové sekce ministerstva obrany zaslal radnici dopis, v němž Plzeň žádá o stanovisko k převzetí nemovitostí se všemi závazky. Právníci města nyní začali zkoumat, jak náročná břemena by to přineslo. Novinářům to dnes řekl primátor Miroslav Kalous.

    Největším problémem jsou více než šest let trvající spory s 1. plzeňskou makléřskou, která požaduje uzavřít kupní smlouvu na areál nebo úhradu 50 milionů korun, které údajně vložila do projektů, průzkumů a demolic. Ministerstvo se před prázdninami chtělo s 1. plzeňskou makléřskou dohodnout mimosoudně a sumu zaplatit. Ministerstvo financí to však neschválilo.
    Podle Kalouse by ale město muselo převzít soudní spory s 1. makléřskou. Radnice nyní zjišťuje, v jaké jsou fázi. Dále musí aktuálně prověřit ekologické závazky a další právní břemena, která by vyplynula ze soudního sporu.
    Právník města Milan Duda řekl, že by Plzeň zřejmě nepřebírala soudní spor s 1. makléřskou. Ten by zůstal za státem. Radnice by ale zřejmě musela ministerstvu kompenzovat peněžní vyrovnání s 1. makléřskou. Vedení města se ale shoduje, že 50 milionů korun za kasárna se vyplatí. Podle Kalouse jde o významné rozvojové území, do nějž chtějí vstoupit privátní subjekty jako developeři, stavitelé a podnikatelé. Město tam chce mít 1000 bytů, velký park, nový oblastní archiv, obchody i lehkou výrobu.
    Koupi kasáren a převzetí vyplývajících závazků bude schvalovat městské zastupitelstvo ještě jednou 7. září. Dopis ministerstva obrany není přímá nabídka, ale výzva k odpovědi na otázku, zda město kasárna chce.
    Plzeň dlouhá léta usilovala o bezúplatný převod kasáren nebo o koupi za cenu do 20 milionů korun. Objekt si vyžádá značné investice do demolic, poničené infrastruktury, dekontaminace a do likvidace živičných ploch. Podle šest let starého odhadu by to mělo být přes 400 milionů korun.
    Ministerstvo vypsalo v roce 1999 výběrové zřízení na prodej areálu, o dva roky poté od smlouvy s kupcem odstoupilo. Společnost 1. makléřská státu dohodnutou kupní cenu 120 milionů korun nikdy nezaplatila.
0 komentářů
přidat komentář

Související články