K úmrtí Charlese Correa

Vložil
Petr Šmídek
17.06.2015 09:45
Charles Correa

Charles Mark Correa je považován za zakladatele moderní architektury v Indii po navrácení její nezávislosti před 65 lety. Correa byl také jedním z nejvýznamnějších představitelů indické architektury druhé poloviny minulého století. Svými urbanistickými návrhy dokázal citlivě reagovat na potřeby nejchudších vrstev a zároveň do svých (post)modernistických projektů zakomponovávat tradiční materiály i stavební postupy.
Po začátcích na univerzitě v Bombaji pokračoval ve studiu na MIT v Cambridge (1953-55). V roce 1958 si v Bombaji otevřel vlastní praxi. Širší pozornost upoutal v roce 1961 jeho pavilon Hindustan Lever pro mezinárodní výstavu v Dillí, níž se zrcadlil vliv Le Corbusierova pavilonu pro Expo'58, avšak Correa posunul svůj návrh po materiálové i konstrukční stránce a mohl mít vliv na pozdější generace architektů. Correova tvorba je však natolik svébytná, že se těžko zařazuje do architektonických směrů 20. století a vždy se lépe váže k indickým tradicím. V roce 1965 navrhl muzeum pro Mahatma Gandhí a následně Národní muzeum uměleckých řemesel v Nové Dillí (1975-90), které se prostorovým uspořádáním snaží co nejlépe přizpůsobit místnímu klimatu. Pro Correu byla jedním z nejdůležitějších inspiračních zdrojů metoda „přiblížení se svému okolí“. Byl jedním z prvních představitelů kritického regionalismu, jehož tvorbě přední teoretik Kenneth Frampton věnoval v roce 1997 svoji monografii.
V letech 1970-75 byl hlavním architektem dvoumilionové přístavní metropole Nová Bombaj. V roce 1984 založil v Bombaji Výzkumný ústav urbanistického navrhování a v roce 1985 byl indickým premiérem jmenován předsedou Národní komise pro urbanizaci.
Kromě řady odborných ocenění (Aga Khan Award for Architecture 1998, Praemium Imperiale 1994, Royal Gold Medal RIBA 1984) získal také nejvyšší vládní pocty (Gomant Vibhushan 2011, Padma Vibhushan 2006, Padma Shri 1972).
V posledních dekádách měl příležitost realizovat svoje projekty po celém světě. Jeho práce s lehkostí prostupují prostředím svázaným tradicemi, umí propojovat západní i východní způsoby myšlení, ale přesto se nikdy nestaly globálními. Tvůrců jako Correa je v dnešní době potřeba více než kdy dříve.
Charles Correa zemřel 16. června 2015 doma v Bombaji ve věku 84 let po krátké nemoci.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář