Praha má návrh na architektonickou obnovu Císařského ostrova

Vložil
ČTK
16.06.2015 08:45
Praha

Petr Pelčák

Praha - Další lávku přes Vltavu, zelené zastřešení vodní linky a také nové říční rameno obsahuje návrh na obnovu Císařského ostrova, který zvítězil v soutěži Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Pochází z dílny architektonické kanceláře Pelčák a partner. Pětičlenná porota ho vybrala z pěti návrhů, informoval ČTK Adam Švejda z institutu plánování. Magistrát by měl v nejbližších dnech rozhodnout, zda s návrhem souhlasí. Město plánuje rekonstruovat ostrov do tří let.
"Vítězný návrh je nejpropracovanější a nejcitlivější z hlediska jedinečnosti krajiny Trojské kotliny. Projekt podporuje proměnlivost krajiny a zároveň přirozeně řeší volný průtok vody při povodních," komentoval výběr ředitel institutu a člen poroty Petr Hlaváček.
Proměnou projde největší pražský ostrov souběžně s plánovaným rozšířením čistírny odpadních vod. Z hlediska povolení je nepřekročitelnou podmínkou zastřešení plánované vodní linky zelenou střechou. Tým architekta Petra Pelčáka a krajinářské architektky Evy Wagnerové ji navrhuje upravit jako volnou plochu se suchomilným stepním trávníkem, který může poskytnout útočiště vzácným druhům rostlin a živočichů, kteří sídlí v okolí řeky.
Návrh počítá také s lávkou, která by překlenula Vltavu z ostrova přímo k jižnímu vstupu do pražské zoologické zahrady. Projekt obsahuje i dopravní řešení celé lokality. Měla by se zvýšit propojenost a prostupnost území pro chodce a cyklisty a také ochrana před povodněmi, a to vybudováním nového říčního ramena vedoucího napříč ostrovem. To by mělo pomáhat přirozeným způsobem odvést vodu do koryta pod jezem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články