Americký konceptuální umělec Christo oslaví osmdesátiny

Vložil
ČTK
12.06.2015 10:00
New York/Praha - Bulharský rodák používající jen své křestní jméno Christo, který 13. června oslaví osmdesáté narozeniny, patří k nejznámějším konceptuálním umělcům všech dob. Spolu s manželkou Jeanne-Claude, která se narodila ve stejný den jako on, proslul zejména zahalováním staveb textiliemi. Látkou pokryli oba výtvarníci mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby, živé stromy či pařížský most Pont Neuf.

    Jejich zakrytí berlínského Říšského sněmu přilákalo v roce 1995 desetitisíce diváků. V následujících dvou týdnech se na budovu skrytou ve 100.000 metrech čtverečních blýskavé fólie přijelo podívat dalších pět milionů lidí z celého světa. Smyslem celé akce bylo podle umělců ukázat jedinečnost skutečnosti, která pomíjí. Snaha upozornit na pomíjivost se ostatně nese celým dílem tohoto uměleckého páru, který se poznal koncem 50. let na studiích v Paříži.
    Umění Jeanne-Claude, jež zemřela před šesti roky, a Christa, se však neomezovalo jen na "zahalování". Během několika desetiletí umístili u Los Angeles do přírody 1760 obrovských žlutých slunečníků, v Kalifornii postavili látkový plot dlouhý 40 kilometrů a jedenácti floridským ostrovům vytvořili plovoucí růžové sukně. Jejich společné dílo završily Brány (2005) v New Yorku. Předloni Christo už sám vytvořil v Oberhausenu největší sochu na světě - Balík plný vzduchu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články