Rekordně dlouhá bílá čára z papíru má pomoci zachránit kostel

Vložil
ČTK
11.06.2015 00:20
Libyně (Lounsko) 10. června (ČTK) - Rekordně dlouhá bílá čára z papíru má pomoci zachránit kostel sv. Jiljí v Libyni na Lounsku. Organizátoři sobotního charitativního festivalu se rozhodli vytvořit nejdelší bílou čáru v krajině. Land art, čili umění v krajině, je také hlavním tématem akce. ČTK dnes podrobnosti řekla Jitka Kantová z občanského sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí.

    Školáci už stříhají pruhy z bílé čtvrtky, které v sobotu 13. června nalepí do přírody. Kousky čáry mohou zájemci vyrábět i na místě. "Pokus o vytvoření bílé nekonečné čáry s nejvíce účastníky ještě nikdo nevymyslel, takže zápis v Guinnessově knize rekordů máme jistý. Dohlížet na nás přitom bude agentura Dobrý den," zmínila Kantová. Bílá čára tak na čas ozvláštní Libyni a její okolí.
    Hlavním cílem festivalu je podle organizátorů upozornit na kostel, v němž se připravuje regionální vitrážové muzeum. Sdružení se už podařilo kulturní památku zastřešit a staticky zajistit, obnovit sakristii a zrekonstruovat gotický presbytář včetně fresky. Peníze jsou potřeba na další práce, kterých je podle Kantové "jak na kostele".
    Tvoření land artu navazuje na připomínku kontroverzní výstavy, která se v roce 1988 konala v nedalekém Lubenci. "Přijede na ni zavzpomínat i průkopník tohoto uměleckého směru u nás Ivan Kafka. Tvůrce pyramid v prostoru připomene dobu, kdy se tehdejší vládnoucí garnitura neuměla vyrovnat s moderním uměním," uvedla Kantová, která je sama výtvarnicí.
    Součástí hravého dne v Libyni je také řemeslné tržiště, bleší trh, soutěže pro děti a mnoho tvořivých dílen. Třešničkou na dortu má být vystoupení Jiřího Stivína.
0 komentářů
přidat komentář