Zlínská radnice shání 70 mil. Kč na obnovu Památníku T. Bati

Vložil
ČTK
10.06.2015 22:40
Zlín

Zlín - Zlínská radnice shání 70 milionů korun na obnovu Památníku Tomáše Bati. Většinu peněz chce získat z dotací, byla také zřízena sbírka, řekl dnes novinářům mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Objekt z roku 1933 navržený architektem Františkem L. Gahurou patří k nejcennějším v krajském městě. Památník připomínal zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu, který zahynul při letecké havárii v roce 1932.

    Památník byl v 50. letech přestavěn, coby Dům umění jej využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění. Podmínky v něm však byly v posledních letech už nevyhovující. Filharmonie se před několika lety přestěhovala do kongresového centra vytvořeného podle návrhu architektky Evy Jiřičné a galerie se přesunula do Baťova institutu. Prázdný objekt nyní potřebuje opravu.
    "Snažím se otevřít ty správné dveře, abychom potřebné peníze získali. Jen z rozpočtu města této nejcennější zlínské budově původní vzhled a účel nevrátíme," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN), který jedná s několika ministerstvy a obrátil se i na prezidenta. Státní podporu měl údajně již dříve přislíbenu, poté se však změnila vláda.
    Na obnovu památníku mohou lidé i instituce přispět do sbírky nazvané Zlíňané sobě. Číslo účtu je 55515222/0800. Na kontě je nyní 144.000 korun, z toho 100.000 korun dala Teplárna Otrokovice.
    Město chce, aby budova opět sloužila jako památník. "Je klenotem našeho města a nejen jeho, svým významem je srovnávána například s brněnskou vilou Tugendhat," podotkl Adámek, který obnovu památníku zařadil před komunálními volbami mezi deset priorit, o které bude usilovat.
    Vnější vzhled budovy by se měl vrátit do podoby z 30. let, debaty o vnitřním uspořádání architekti ještě vedou. "Pojednávat o něm bude i workshop, který se v budoucím památníku uskuteční v úterý," podotkl mluvčí radnice.
    Budova uzavírá stoupající parkový prospekt mezi baťovskými internáty v centru města. Gahura v objektu uplatnil typovou kostru výrobní budovy s variabilním uspořádáním podlaží. Železobetonový skelet doplňují zasklené plochy. Spodní část parkového prospektu nesoucí Gahurovo jméno nedávno město zrekonstruovalo, volnou travnatou plochu využívají k odpočinku zejména studenti blízké univerzity. Navázalo se tak na tradici - právě v těchto místech se za Baťů potkávali lidé o svém volnu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články