V Brně odstartovala petice za nový fotbalový stadion

Zdroj
Jiří Pošvář
Vložil
ČTK
10.06.2015 22:45
Brno

Brno - Petice za výstavbu nového fotbalového stadionu v Brně dnes odstartovala úvodními podpisy. Myšlenku vzkřísila rozlučková akce Petra Švancary, která se uskuteční 27. června na stadionu za Lužánkami. Mezi prvními se pod petici podepsal brněnský primátor Petr Vokřál.

    Vedení Brna už začalo s právními analýzami a předprojektovými přípravami. "Pokud by šlo všechno dobře, tak bychom mohli v příštím roce dospět k rozhodnutí, jak budeme stavbu financovat, kdo nám bude ekonomicky pomáhat a jak budeme stadion provozovat. Potom by do dvou let mohl nový stadion stát," uvedl na tiskové konferenci Vokřál.
    Tvrdí, že se finance na stavbu stadionu sehnat dají. "Problém Brna v dnešní době je takový, že pokud bychom měli i miliardu, tak ji nemáme za co utratit. Žádné projekty totiž nejsou připraveny," posteskl si primátor, kterého překvapilo, že se objevilo hodně zájemců s nabídkou být partnerem ochotným převzít finanční zátěž.
    "Nic ale není zadarmo. Jednalo by se na obchodní bázi. Hlásí se mezinárodní společnosti rozličného typu z Německa, Velké Británie, Francie. Na různých bázích staví sportovní infrastrukturu tohoto typu. Jejich velkou výhodou je, že organizují i kulturní a společenské akce a dokážou naplnit stadion i mimo fotbalové zápasy," prohlásil Vokřál.
    Cena nového fotbalového stadionu bude záležet na kapacitě hlediště. Zvažují se varianty od 15 až do 30 tisíc diváků. Vokřál se domnívá, že optimální variantou je hlediště pro 22.500 návštěvníků. "S tím, že by se dalo rozšířit na 30.000 diváků, pokud by Česká republika pořádala velkou fotbalovou akci. V tom případě by se hovořilo o rozpočtu od 1,7 až do 2,5 miliardy korun," řekl.
    Nejbližší velká akce, kterou bude od příštího týdne mistrovství Evropy jednadvacítek, se jihomoravské metropoli právě kvůli nevyhovujícímu stadionu vyhnula. "Evropská federace UEFA přitom měla eminentní zájem, aby se jedna skupina hrála právě ve druhém největším českém městě Brně, kde je odpovídající infrastruktura hotelů, fotbalová tradice i divácké zázemí. Po prohlídce současného stadionu v Králově Poli tato varianta pochopitelně padla," řekl ČTK předseda organizačního výboru ME hráčů do 21 let Petr Fousek.
    Pokud se rozhodne, že se stadion v Brně postaví na základě již připraveného projektu pro 20.000 diváků, mohly by další kroky rychle následovat. "Chceme si ale udělat revizi tohoto projektu, který nechci zpochybňovat. Je nutné si udělat i názor z mezinárodního pohledu. Abychom minimalizovali provozní nedostatky a projekt optimalizovali," dodal Vokřál, který petiční akci podpořil jako občan Brna a vyzval k podpoře i další politiky.
    "Nesmírně si vážím práce, kterou dobrovolníci vynaložili na úpravu stadionu (za Lužánkami). Chlubím se tím, že máme v Brně takové fanoušky. Pokud něčemu věří, tak pro dobrou věc dokážou něco udělat. Což mě naplňuje nadějí, že stadion dokážeme postavit," uvedl Vokřál.
    Švancarova rozlučka bude zřejmě brzy vyprodaná, dnes ráno zůstalo v předprodeji 800 vstupenek. Do prodeje šlo 23.000 lístků, vesměs k stání, další dva tisíce jsou rezervovány pro VIP hosty. "Více lidí se na stadion za současných podmínek nevejde. Hlediště už nikam nejde nafouknout," posteskl si Švancara.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bravo
ja
11.06.15 06:00
soutez ?
mufna
15.06.15 10:31
zobrazit všechny komentáře

Související články