Brno zatím nemůže rozhodnout o územním rozhodnutí pro Aupark

Vložil
ČTK
07.06.2015 00:10
Brno

Brno - Brněnský magistrát zatím nemůže rozhodnout o odvolání proti územnímu rozhodnutí pro stavbu obchodního centra Aupark, které má stát na parkovišti vedle autobusového nádraží Zvonařka. Město čeká na stanovisko ministerstva zdravotnictví. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Developer HB Reavis získal rozhodnutí sice už před 14 měsíci, ale jelikož stále není pravomocné, nemůže žádat o stavební povolení.

    Podle mluvčí HB Reavis Magadalény Drsové se odvolala pouze společnost ECE, majitel sousedního nákupního centra Galerie Vaňkovka. Magistrát s rozhodnutím o odvolání čeká na vyjádření ministerstva zdravotnictví, které by mělo buď potvrdit, nebo změnit závazné stanovisko jihomoravské krajské hygienické stanice. "Odpověď jsme po ministerstvu urgovali už v dubnu," uvedl Žára.
    Územní rozhodnutí získal developer pro obří obchodní centrum po sedmi letech průtahů. Proti stavbě vystupovala občanská sdružení, řadu připomínek podával i brněnský magistrát, projekt působil značné kontroverze.
    Aupark má nabízet 31.000 m² pronajímatelných ploch a má v něm být zhruba 170 obchodů. Developer jej plánuje na spojnici centra a případného odsunutého vlakového nádraží. Odpůrci mu v minulosti vytýkali, že zlikviduje malé obchodníky a že ještě více zahltí dopravou už tak přetížené okolí. Velkou konkurencí bude i pro sousední Galerii Vaňkovka, podle jejího ředitele Martina Kondráta by vybudování Auparku znamenalo výrazný konkurenční zásah do situace na trhu.
    Aupark má být v budoucnu součástí rozvojové oblasti jižní centrum, město proto chce uspořádat kulatý stůl s vlastníky pozemků. "Abychom věděli, jaké mají plány a s čím může město počítat v případě odsunutého i neodsunutého nádraží," řekl ČTK náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).
    Projekt Auparku mimo jiné poznamenala kauza architektů Jaroslava Dokoupila a Radoslava Kobzy. Ti dostali pokutu 50.000 korun od České komory architektů a tříletý zákaz ucházet se o veřejné zakázky kvůli tomu, že Aupark projektovali, a poté na něj vytvořili pro město studii posuzující vliv stavby na okolí. Podle komory šlo o jednoznačný střet zájmů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články