Radní Ostravy nechtějí prodloužit termín na dostavbu "skeletu"

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
03.06.2015 20:50
Ostrava

Ostrava - Ostravští radní nechtějí vyhovět žádosti společnosti Red House Development na prodloužení lhůty pro dostavbu takzvaného skeletu naproti Domu kultury města Ostravy. Skelet už v krajském městě chátrá zhruba 25 let. Společnost, která železobetonový objekt koupila v roce 2008, podle primátora Tomáše Macury (ANO) o prodloužení termínu požádala již potřetí. Radní jí ale tentokrát odmítají vyhovět, definitivní slovo budou mít v příštím týdnu zastupitelé. Společnost se zatím k rozhodnutí města nechce podrobněji vyjadřovat.

    "Skelet je jeden z vředů na mapě tohohle města a my máme upřímný zájem ho vymazat. Realita je taková, že vlastník objektu společnost Red House Development má s městem uzavřenu smlouvu, na základě které je povinen do 31. srpna 2015 z toho skeletu vybudovat nějaký funkční dům," uvedl Macura.
    Podle něj je ale objekt v takovém stavu, že tento termín je zcela nereálný. Primátor uvedl, že město se zástupci společnosti jednalo od počátku roku již několikrát. "Na město dorazila oficiální žádost o další prodloužení lhůty. Ta žádost je oficiálně o dalších pět let, tedy do roku 2020. My jsme jasně sdělili vlastníkovi objektu, že pro nás je tato varianta nepřijatelná," řekl Macura.
    Dodal, že během vzájemných jednání se společnost pokoušela zástupce města přesvědčit, že má zájem objekt využít. Z počátku dle primátora hovořila o třech možných variantách. "Nyní se hovoří o jedné variantě polyfunkčního domu," řekl Macura s tím, že společnost nabízela i zkrácení prodloužené lhůty na dostavbu na dva až tři roky. "Nechceme dávat další řekněme bianco šek a rozhodli jsme se žádosti vlastníka objektu o další prodloužení lhůty nevyhovět," podotkl Macura.
    V případě, že zastupitelé radní podpoří a lhůta prodloužena nebude, má město šanci objekt získat nazpět. "Ta právní situace města je v tomto případě poměrně silná, neb je uzavřena kupní smlouva plus smlouva o předkupním právu. A součástí právní dokumentace je i ujednání o smluvní pokutě, která je vlastně ve výši kupní ceny. Jinými slovy to znamená, že když tam objekt stát nebude, tak město má právo odstoupit od této smlouvy a požadovat smluvní pokutu ve výši kupní ceny, město se stane zpátky vlastníkem toho objektu bez vynaložení peněz," uvedl Macura. Nevyloučil ale, že hrozí riziko, že by celý spor mohl skončit u soudu.
    "Neznám přesnou textaci usnesení, v jaké podobě bylo radou přijato. Až se s ním seznámíme, tak k té situaci dáme oficiální tiskové prohlášení, protože ta situace je samozřejmě vážná," uvedla jednatelka společnosti Red House Development Sylvie Pyszková.
    Skelet společnost tehdy odkoupila za přibližně 53 milionů korun, asi 20 milionů korun z této částky podle primátora zaplatila za projektovou dokumentaci k přestavbě, zbytek pak za skelet s pozemky.
    Rozestavěný skelet měl být původně krajským sídlem komunistické strany. Po roce 1989 zůstal na frekventované ulici 28. října jako torzo minulého režimu. V roce 2006 ztroskotaly i plány na jeho dostavbu ve Středisko správních činností, které byly finančně neúnosné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články