O bazén hotelu Thermal má zájem jeden kupec

Vložil
ČTK
02.06.2015 20:10
Karlovy Vary

Karlovy Vary - O bazénový komplex státního hotelu Thermal v Karlových Varech projevil zájem jeden kupec. Lhůta po podání nabídek na koupi bazénu skončila v pondělí odpoledne. "Nabídka bude otevřena za přítomnosti notáře, předpokládáme příští týden. Poté bude rozhodnuto o dalším postupu," informoval dnes ČTK mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Prodej bazénu ale vyvolává i obavy z poškození unikátního komplexu.

    Hotel Thermal je v majetku státu. Ke koupi nabídl bazén na skále nad hotelem včetně více než 6000 čtverečných metrů pozemků pod bazénem a v okolí. Bazén je pro lázeňský hotel ztrátový a dotuje ho několika miliony ročně.
    Jenže proti prodeji bazénu, který byl stavěn jako nedílná součást známého karlovarského hotelu, jenž je i centrem Mezinárodního filmového festivalu, se množí protesty. Nesouhlasí s tím například vnuci architektů Machoninových, podle jejichž projektu byl hotel v letech 1967 až 1976 postaven.
    "Thermal byl už od začátku koncipován jako festivalový palác, jako kongresové centrum a jako veřejná budova pro obyvatele Karlových Varů. S bazénem, který je v současnou chvíli nabízen k odprodeji, se počítalo už v úvodních studiích. Propojení masy hotelu s bazénem v přilehlé stráni vyvažuje solitérní účinek věže a filmových sálů. Budova bazénu ukotvuje Thermal do údolí, a ten tedy netvoří osamocený objekt. Jde o jeden architektonický celek, který není možné roztrhnout," uvádí v prohlášení Marie a Jan Kordovští, vnuci architektů Věry a Vladimíra Machoninových.
    Přiklánějí se k tomu, aby byl hotel prohlášen za kulturní památku. Stejnou cestou jde i město Karlovy Vary, které návrh také podalo. Památkáři přitom už posuzují stejný návrh soukromé osoby, který byl podán dříve. Vyjádřili mu podporu.
    O tom, jestli bude Thermal vyhlášen kulturní památkou, ale teprve rozhodne ministerstvo kultury. Ačkoli už dnes stojí hotel v chráněné památkové zóně a vztahuje se na něj památková ochrana, jako kulturní památka by byl dohled památkářů výrazně přísnější a určitě by omezil možnosti případného investora na změnu vzhledu nebo užívání stavby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články