Na Staroměstském náměstí skončila rekonstrukce Husova pomníku

Vložil
ČTK
02.06.2015 19:05
Praha

Praha - Při příležitosti blížícího se 600. výročí mučednické smrti Jana Husa a zároveň ke stoletému výročí jeho dokončení se uzavřela rekonstrukce Husova pomníku na Staroměstském náměstí. Do útrob monumentálního Šalounova sousoší dnes vložili zástupci Prahy, Tábora a Husince pamětní plakety, listiny i ukázky denního tisku pro ty, kdo do pomníku vstoupí v budoucnosti. Dva roky trvající opravy pomníku stály přes osm milionů korun, řekla ČTK kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová.

    Pamětní schrána byla zapečetěna cínem a uložena k základnímu kameni v první etáži podzemních chodeb. Restaurátoři pak definitivně uzavřeli vchod do podzemí a zasypali jej zeminou. Slavnostnímu ukončení oprav dnes v centru Prahy přihlíželo několik desítek lidí, mezi které se zařadilo mnoho zvědavých turistů. Ty k pomníku přilákala hudba pražské filharmonie, která slavnost doprovázela. Premiér Bohuslav Sobotka ve svém projevu označil Husa za poctivého a statečného člověka. "Ovlivnil charakter a budoucnost českého národa," prohlásil Sobotka.
    Plány na opravu pomníku podle Foltýnové začaly vznikat v roce 2007, pak se postupně dělaly průzkumné práce a samotná rekonstrukce začala v roce 2013. Památník potřeboval opravu, protože šrouby mezi jednotlivými díly odlitků korodovaly, byly na hranici životnosti a hrozilo tak, že se od sebe začnou vzdalovat.
    Většinu z 8000 železných šroubů nahradily nerezové. Celý pomník také restaurátoři zbavili nečistot. "Nechaly se zde viditelné stopy stáří, tak aby pomník odpovídal době svého vzniku," upřesnila Foltýnová. Na povrchu bronzového sousoší tak zůstala takzvaná měděnka, kterou restaurátoři konzervovali včelím voskem. Sousoší tak proti dřívějšku ztmavlo. "Tato konzervace bude postupně ubývat," dodala Foltýnová. V budoucnosti se tak pomník opět zabarví do světle zelené barvy.
    Pomník Jana Husa od Ladislava Šalouna je patrně největším a nejznámějším pomníkem známého církevního reformátora. Od prvotního impulsu postavit pomník Jana Husa v Praze v roce 1889 k výsledné realizaci uběhlo více než čtvrt století.
    Snahu provázely politické roztržky, dlouho se hledalo místo, kvůli čemuž byla vypsána druhá soutěž na jeho návrh. Teprve z ní vzešel Šalounův návrh pro Staroměstské náměstí. Peníze na pomník obstarala veřejná sbírka. Základní kámen k pomníku byl položen v červenci 1903; pomník byl odhalen 6. července 1915 k pětistému výročí Husovy mučednické smrti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články