V Husinci zahájil o víkendu provoz opravený památník Jana Husa

Vložil
ČTK
01.06.2015 22:20
Husinec (Prachaticko) - V Husinci na Prachaticku byl v sobotu otevřen opravený rodný dům Jana Husa. Náklady na projekt, který připomíná odkaz významného středověkého kazatele, činily 26 milionů korun. Více než 20 milionů korun na obnovu objektu uvolnila vláda. Letos uplyne 600 let od Husova upálení v Kostnici. Příprava rekonstrukce jeho rodného domu trvala několik let a v minulosti jeden z projektů počítal s částkou na opravu 150 milionů korun. Tento záměr však nebyl realizován.

    "Vzpomínám si na nesmyslné a předražené projekty, které jsem kritizoval. Jsem rád, že se podařilo celou akci realizovat za podstatně méně peněz," řekl novinářům jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).
    Obnovený Husův domek má působit jako místo, kde si například školní třídy budou připomínat historické souvislosti. Ale lidem má také přinést impulz k zamyšlení. "Poselství Jana Husa ukazuje hodnoty, pro které stojí položit život. Myslím si, že v současné nelehké době střetu civilizací a kultur je důležité si uvědomit, kde jsou kořeny a základy naší identity a civilizace," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), jenž se dnešního zahájení provozu památníku zúčastnil.
    V podobném duchu hovořil o církevním reformátorovi i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj patří Hus mezi nejvýznamnější postavy českých dějin. "Byl to myslitel, reformátor a především vnitřně naprosto čistý a poctivý člověk. Významně ovlivnil naše dějiny," řekl Sobotka.
    Centrálním a nejpamátnějším prostorem obnovené památky je Husova světnička, spojovaná s Husovým narozením a dětstvím, v její bezprostřední blízkosti je Husova modlitebna. Autorem architektonického a výtvarného řešení expozice s využitím současné multimediální komunikace je architekt Petr Fuchs. Odborným garantem byl děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jan Blahoslav Lášek.
    Za podpory státu a církve byly kompletně zrekonstruovány památkově chráněné budovy i venkovní areál, kde byly do zahrady umístěny plastiky vytvořené studenty kamenické a sochařské školy v Hořicích.
    Památník je dlouhodobě ve správě Církve československé husitské a Jihočeský kraj se podílí na financování jeho provozu. Zrekonstruované centrum může město také využívat ke společenským akcím.
0 komentářů
přidat komentář