Karlovy Vary podpořily zapsání hotelu Thermal mezi památky

Vložil
ČTK
27.05.2015 22:50
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary požádá o prohlášení hotelu Thermal kulturní památkou. Zařazení na seznam památkově chráněných objektů má podle radních omezit možné necitlivé stavební zásahy či zabránit demolici hotelu nebo jeho části, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA). Podle krajských památkářů má hotel hodnotu především ve své ojedinělosti. V 60. letech ho navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninovi pro potřeby filmového festivalu.

    "Bazén, který je součástí komplexu Thermalu, by měl být prodán do soukromých rukou a hrozí, že by zde nový majitel chtěl stavět komplex, který není pro Karlovy Vary v těchto místech žádoucí. Jednou z možností, jak tento proces zastavit, tedy jak zabránit zbourání bazénu a postavení něčeho jiného, je prohlášení celého komplexu za památku," uvedl Klsák.
    "Komplex hotelu Thermal je skvělým příkladem pozdní moderny v poválečné československé architektuře. Brutalistní prvky architektury odkazují k soudobým stavbám v Británii a ve Skandinávii. Pro celou tvorbu manželů Machoninových je charakteristické těsné spojení architektury a stavebního inženýrství a u hotelu Thermal je spolupráce architektů a konstruktérů mimořádná," řekl ČTK architekt Pavel Směták, který nedávno připravil retrospektivní výstavu díla Machoninových.
    Thermal je podle něj příkladem architektonické odvahy a pojetí stavby jako celostního autorského díla. Mimořádné je spojení exteriéru stavby s interiérem. "Tryskaný beton použitý na fasádě volně přechází na povrchy stěn v hotelových halách. Jediným předělem mezi vnitřním a vnějším je velkoformátové bezrámové zasklení. Zachovalé interiéry jsou skvělou ukázkou soudobé interiérové tvorby s velmi výrazným autorským rukopisem," dodal.
    Hotel Thermal je v majetku státu. I když se objevily i úvahy o prodeji celého hotelu, ministerstvo financí chce zatím prodat venkovní termální bazén. Pro hotel je prý ztrátový, rekonstrukce zastaralé technologie by stála desítky milionů korun. Zájemci o koupi bazénu mohou své nabídky předkládat do konce května.
    Podle mluvčí ministerstva kultury Simony Cigánkové ministerstvo doposud neobdrželo ani odborné vyjádření příslušného Národního památkového ústavu v Lokti. Posudek na Thermal už loketské územní pracoviště zpracovalo na základě návrhu, který podala před časem soukromá osoba. Stanovisko loketských památkářů je doporučující, řekla dnes ČTK ředitelka územního pracoviště NPÚ v Lokti Romana Riegerová.
    Podle památkářů má Thermal hodnotu hlavně ve své ojedinělosti. "Jde kromě Ještědu asi o nejvýznamnější stavbu ve stylu brutalismu v Česku. Bohužel, pokud se to chtělo chránit, tak se mělo dřív, protože některé interiéry tam už nejsou v takovém stavu, jako byly ještě před asi deseti lety," uvedla Riegerová.
    "Moderní architekturu je komplikované hodnotit bez potřebného časového odstupu," řekl Směták. Funkcionalistické stavby se začaly chránit zhruba po 40 letech. V českém prostředí existují stavby, které prokázaly svoje kvality už po několika letech po otevření a staly se památkami. "Architektura 60. let byla v některých ohledech natolik velkorysá, že bez potřebné ochrany výrazné veřejné stavby nepřežijí současné nároky tržního prostředí. Zvažované změny v hotelu Thermal jsou o to víc zarážející, že je to budova vlastněná státem, a veřejný zájem by tak měl být zásadním kritériem," míní architekt.
    Hotel je už součástí karlovarské městské památkové zóny vyhlášené v roce 1992. Na nemovitosti v zóně se vztahuje ochrana památkového zákona. Kulturní památka by ale měla ochranu vyšší. Zatímco v zóně se hledí zejména na celkový vzhled, u kulturní památky podléhá ochraně například i interiér.
    Hotel Thermal navrhli Machoninovi v letech 1963 až 1969 pro pořádání Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jeho výstavbě musela ustoupit zástavba Chebské ulice z 19. století. Bazén byl veřejnosti otevřen roku 1976, kompletní zprovoznění hotelu následovalo v následujícím roce.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Thermal
robert
28.05.15 10:08
Thermal
Rivass
28.05.15 10:14
..."Dědeček se...
šakal
28.05.15 10:13
Thermal
Petr
29.05.15 08:30
thermal
Pavel Směták
29.05.15 06:01
zobrazit všechny komentáře

Související články