Sokolov chce postavit novou knihovnu za desítky milionů

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
26.07.2006 18:20
Sokolov

Sokolov - Sokolovská radnice připravuje stavbu nové knihovny, která by měla být zároveň multimediálním vzdělávacím centrem celého Sokolovska. Protože jsou ale náklady na stavbu odhadovány na 60 až 80 milionů korun, chce město využít dotace z Evropské unie v příštím plánovacím období, řekl dnes novinářům starosta Karel Jakobec. Aby byla stavba realizovatelná, měla by dotace představovat asi 80 procent celkových nákladů. Podle Jakobce to není nereálné.
"Základem multifunkčního vzdělávacího centra by měla být knihovna, která by se do nové budovy přestěhovala z prostor sokolovského zámku," uvedl Jakobec. Zámek je v majetku kraje a spravuje ho Krajské muzeum Sokolov. To by mohlo po vystěhování knihovny využít uvolněné prostory pro rozšíření svých expozic, z nichž velká část zatím čeká na své zveřejnění v depozitářích.
Radnice už vytypovala místo, kde by měla nová knihovna stát. Je to prostor vedle hygienické stanice, přiléhající k Husovým sadům. "Projekt nám bude připravovat renomovaná architektonická kancelář. Nemáme žádnou konkrétní představu, mělo by jít o moderní budovu, za kterou bychom se nemuseli stydět. Navíc bychom uvítali, kdyby byla energeticky úsporná," uvedl Jakobec, podle něhož je město ochotno raději investovat více do stavby a poté šetřit na provozních nákladech.
Radnice získala na zpracování projektové dokumentace dva miliony korun dotace. Aby ji stihla vyúčtovat, nevypsala soutěž na architektonický návrh, ale rovnou zadala zpracování projektu. Celkové náklady budou ale značně vyšší a město je doplní ze svých zdrojů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články