Moderní pařížská čtvrť Défense se dál rozroste a vyroste

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
26.07.2006 12:20
Francie

Paříž

Paříž - Francouzská vláda dala zelenou dalšímu rozvoji pařížské čtvrti Défense, která je kvůli své moderní architektuře také cílem četných návštěvníků města. V první fázi půjde o renovaci některých výškových budov, ve druhé o výstavbu nových, z nichž některé mají výrazně převýšit ty dosavadní. Původně zamýšlená výstavba mrakodrapu o výšce asi 400 metrů, tedy víc než má Eiffelova věž, ale z plánů vypadla. Cílem operace je učinit Paříž přitažlivější pro zahraniční společnosti.

Plány byly prezentovány na úterním zasedání společnosti EPAD, která čtvrť spravuje. Jsou rozpočítány až do roku 2020. Jejich kritikové poukazují na to, že se v nich počítá jen s mizivou výstavbou nových bytů, takže se dál prohloubí charakter Défense jako odlidštěné čtvrti úřadů.
V první etapě má být vybudováno dalších 150.000 čtverečních metrů kancelářských prostor, ve druhé přibude ještě 850.000. Nyní jsou jich 3,3 milionu čtverečních metrů.
Nové plány vycházejí z přesvědčení, že bez modernizace a rozšíření Défense Paříž dál ztratí na přitažlivosti pro velké světové společnosti v soutěži s Londýnem, Frankfurtem nebo Barcelonou. List Le Parisien napsal, že z deseti světových skupin, které sídlily na Défense v roce 1995, jich tam zůstávají už jen tři.
Na projekt nové výškové dominanty Défense bude vypsána mezinárodní soutěž. Dosud je nejvyšší budovou čtvrti 180 metrů vysoké sídlo společnosti TotalFinaElf, další dominantou je 110 metrů vysoká Velká archa.
Čtvrť byla postavena převážně v 70. a 80. letech. Za prací sem zajíždí 150.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář