Aktivisté chtějí areál v centru Brna změnit na komunitní centrum

Vložil
ČTK
23.05.2015 20:10
Brno

Brno - Zhruba sto aktivistů dnes ve Vlhké ulici v centru Brna uspořádalo setkání, na němž poukazovali na špatný stav tamních průmyslových budov. Tři roky pro tento areál hledá město využití. Sdružení Kulturou proti chátrání navrhuje místo demolice těchto čtyř budov jejich opravu a přetvoření v sociální a kulturní centrum. ČTK to řekla jeho zástupkyně Martina Dobrovolná. Práce by přišly zhruba na milion korun.

    "Obvykle se postupuje tak, že nový investor nechá původní budovy zbořit a na uvolněném prostoru vytvoří moderní objekt, který do architektury města vůbec nezapadá," uvedla.
    Podle aktivistů je možné areál ve Vlhké ulici zachovat. Budovy mají dobrou statiku. Stačí jen jejich základní obnova. Objekty by po úpravách mohly sloužit k přednáškám, diskusím, mohly by v nich být ateliéry, umělecké dílny, psychologické a sociální poradny, zkušebny nebo informační centra.
    "Vlhká ulice v centru Brna by tak ožila. Vše nasvědčuje tomu, že město areál skutečně pronajme k námi navrhovaným účelům. Je ale nutné postupovat rychle," doplnila Dobrovolná.
    Za uplynulé tři roky budovy značně zchátraly. Kvůli vandalům a zlodějům kovů přišly o okna, okapy či dveře. Proto do nich zatéká.
    Pokud by tento stav podle Dobrovolné trval ještě rok, může to mít na budovy velmi špatný vliv. Obdobné problémy jako město Brno se starými průmyslovými zónami řeší mnoho jihomoravských měst. Jen málokteré ze starých objektů se podaří zachránit. Většinou jsou zbořeny a nahrazeny moderními objekty, pro některé hledají marně města či realitní makléři dlouhá léta využití.
0 komentářů
přidat komentář