Do Vodičkovy ulice se vrátily tramvaje

Zdroj
Jitka Klejnová
Vložil
ČTK
26.07.2006 10:50
Praha

Praha - Do Vodičkovy ulice v centru Prahy se dnes v 19:35 opět vrátily tramvaje, jejichž provoz byl přerušen, když se zřítila část domu. ČTK o tom informovala mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová.

    Podle mluvčího firmy Metrostav Františka Poláka budou tramvaje pravděpodobně do konce prázdnin projíždět Vodičkovou ulicí z bezpečnostních důvodů rychlostí deset kilometrů v hodině a vždy jen v jednom směru. Zabrání se tak tomu, aby vibrace, které při jízdě vznikají, ohrozily dům, jehož rekonstrukce pokračuje.
    Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf uvedl, že boční stěna poškozeného domu byla stržena a fasáda směrem do ulice je nyní zabezpečena z obou stran. Ze dvora ocelovou konstrukcí, která už čelní zeď udržela při zborcení části vnitřních zdí, a z ulice těžkým lešením, jež je s  ocelovou konstrukcí provázáno.
    Dům, pro který se vžil podle proslulé cukrárny název U Myšáka, byl postaven v roce 1881. Později byl několikrát přestavován. Průčelí získalo definitivní podobu v letech 1921 až 1922. Budova postavená ve stylu art deco si má zachovat svůj původní vzhled nejen zvenku, ale i uvnitř. S tím už ostatně počítal původní projekt rekonstrukce, kterou loni předložila firma Sekyra Group. Rekonstrukce má skončit v září příštího roku.
    Přesná příčina neštěstí, které se stalo v neděli ráno 16. července, není dosud známa. Havárii vyšetřuje i policie. Památkáři a statici se zatím shodují v  tom, že dům byl už delší dobu v havarijním stavu. Jeho stabilitu nejspíš ohrozilo i zbourání sousedního objektu.
    Dům byl v 90. letech vydán v  restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Současným majitelem je akciová společnost Gallery Myšák. Jediným jejím akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam.

> V centru Prahy končí práce u domu, jehož část se zřítila
> Dům ve Vodičkově ulici bude dostavěn podle původní podoby
> Fasáda zříceného domu ve Vodičkově ul. zůstane zachována
> Architekt: Dům U Myšáka postavil Gočár v ceněném stylu art déco
> Dělníci odstraňují střechu zříceného domu ve Vodičkově ulici
> Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří
> Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne
> Ve Vodičkově ulici v  centru Prahy spadla část opravovaného domu
0 komentářů
přidat komentář