Brnu a občanským iniciativám se nelíbí územní plán Modřic

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
21.05.2015 14:25
Modřice (Brněnsko) - Návrh územního plánu Modřic, které leží na jih od Brna a v jejichž katastru leží velká nákupní centra včetně Olympie, se nelíbí některým politikům z Brna a městských částí, protestuje proti němu i nevládní organizace Nesehnutí, informovala v tiskové zprávě za Nesehnutí Jana Plotková. Argumentují dalším nárůstem dopravy a emisí. Starosta Modřic Josef Šiška však ČTK řekl, že plánované komerční plochy byly zřejmé již od roku 1998 a nyní se jen drobně upravují.

    Místem sváru je území proti Olympii přes dálnici D2, kde už loni vznikly první obchody a kde otevřel řetězec se sportovními potřebami Decathlon. Počítá se i s dalšími obchody. "Plochy již léta vymezené nerozšiřujeme. Část ploch byla dosud jako návrhová a část překlápíme z výhledových do návrhových. U Olympie už se komerční zóna rozšiřovat nebude, k dispozici je poslední volný pozemek mezi dálnicí a Scontem," uvedl Šiška.
    Na pravé straně od dálnice vznikla v posledních 20 letech dvě velká nákupní centra - Avion Shopping Park a Olympia. Proti té postupně vznikne třetí. Podle dřívějších posouzení některých záměrů podél dálnice D2 tvoří 40 procent dopravy na dálnici právě návštěvníci těchto center a ve špičce jsou zde dopravní komplikace. Těm, kteří s dalším rozvojem center nesouhlasí, vadí i dopad na maloobchod v Brně. Z průzkumu maloobchodní sítě v roce 2013 vyplynulo, že ve městě za deset let zaniklo 850 menších obchodů a dvě třetiny obyvatel jezdí na nákup autem.
    Brněnští radní z těchto důvodů schválili usnesení, v němž se proti plánům Modřic vymezují. "Obří nákupní zóna způsobuje problémy už nyní. Nevidím pro její rozšiřování žádný důvod, zvlášť na kvalitní orné půdě," uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).
    Šiška argumentuje tím, že Modřice se dohodly už před šesti lety s Brnem, jak bude vypadat pás na levé straně dálnice D2, který je částečně v brněnském i modřickém katastru. "Tam, kde bude komerční využití, měly být původně i sklady, a některé komerční zóny jsme se rozhodli přeměnit na rekreační a sportovní. Tato zóna by se měla táhnout až k Holáskám," uvedl.
    Návrh již prošel veřejným projednáním, zpracovatel nyní musí vypořádat připomínky. Poté dostanou konečný návrh zastupitelé, kteří by jej měli schválit. Šiška očekává, že se tak stane na podzim. Modřice chtěly mít plán už mnohem dříve, ale čekali, zda se kraji podaří vytvořit zásady územního rozvoje, které dosud chybí. Nyní raději daly nejisté plány kraje do územní rezervy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
územní plán Modřic
Hana chybikova
23.05.15 11:16
zobrazit všechny komentáře

Související články