Pardubice chtějí kvalitně vyčistit dlažbu na třídě Míru

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
18.05.2015 16:15
Pardubice

Pardubice - Pardubická radnice hledá optimální způsob, jakým by dala vyčistit dlažbu na zrekonstruované třídě Míru. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. Světlé žulové kostky na hlavní obchodní ulici jsou po krátkém provozu špinavé, na mnoha místech je hyzdí skvrny od pití, jídla či moči.

    Odborníci zkoušeli tři metody čištění, žádná z nich nemá stoprocentní výsledky. Město také zjišťuje, zda se na ošetření kamene nezapomnělo v projektu. Část plochy odborná firma čistila pískováním, což je prašný a hlučný způsob. Dělníci zakrývají při práci místo stanem, podle náměstkyně to ale moc nepomáhá.
    "Pak se zkoušel chemický způsob čištění. Fleky jsou světlejší, ale zůstaly tam. Pak se použila pára. Je to nejlevnější metoda, ale nemá prakticky žádný výsledek," řekla Dvořáčková.
    Město konzultovalo možnost vyčistit dlažbu chemicky nebo pískováním a poté ji nechat penetrovat, aby na ní mastnota a jiná špína tolik neulpívala. Zakázka by však radnici stála tři až čtyři miliony korun.
    "Pískování se jeví jako nejvíc účinné, ale nedovedu si představit, jak udělat velkou plochu touto prašnou a hlučnou metodou," řekla Dvořáčková.
    Odborníci zároveň zjišťují, co by udělala penetrace s drsností dlažby. Náměstkyně se obává, aby při první námraze nevznikla hladká plocha a z třídy Míru se najednou nestal kluzký rybník.
    Opravenou třídu Míru převzalo město v dubnu, opravy trvaly 13 měsíců. Projekt se plánoval čtyři volební období. Práce vyšly zhruba na 120 milionů korun a přispěly na ně evropské dotace. Obchodní ulice je z části pěší zónou. Trolejbusová doprava se do centra města vrátila jen z desetiny původních spojů, nyní projede ulicí 60 spojů denně.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bravo
ja
20.05.15 06:15
zobrazit všechny komentáře

Související články