Za levnějším bydlením kolem Brna míří mladí

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
25.07.2006 17:00
Brno

Brno - Do měst a obcí v okolí Brna míří čím dál více mladých rodin s dětmi. Koupí tam levnější bydlení a navíc ušetří často i několik set korun měsíčně za služby. Podle realitních makléřů se to vyplatí hlavně lidem, kteří začínají bydlet ve svém. Za srovnatelnou cenu získají na venkově třeba o  jeden pokoj větší byt, řekla ČTK Veronika Brázdová ze společnosti Real Spektrum. Starší Brňané jsou ale na město zvyklí a často si prý raději dopřejí zavedený komfort.

    Od začátku tohoto roku do konce března přibyly v okrese Brno-venkov čtyři stovky obyvatel, úbytek naopak zaznamenalo krajské město. Zároveň se v okolí Brna hodně staví, řada starostů hovoří přímo o stavebním boomu. Lidé podle odborníků využívají čas před zvýšením DPH. Uvědomují si to i  obce, a snaží se tak co nejrychleji budovat potřebné inženýrské sítě a podporují stavbu nových bytů.
    Například v Tišnově, 20 kilometrů od Brna, loni postavilo město 92 nových bytů. Letos a příští rok se jich plánuje dalších 60. "Samozřejmě to s sebou přináší i stížnosti starousedlíků. Problém je hlavně prach a hlučnost, ale zatím je to v přijatelných mezích a daří se nám s firmami jednat," uvedl starosta František Svoboda.
    Standardní jednopokojový byt s kuchyňským koutem v novostavbě přijde v krajském městě asi na milion korun. Za stejné peníze si ale mladá rodina pořídí jen pár kilometrů od Brna dva pokoje. "Klienti však zároveň vyžadují, aby se jejich bydlení podobalo tomu městskému. Důležité jsou především doprava a parkování," doplnila Brázdová.
    Podle starosty Kuřimi Ladislava Ambrože se komfort v malých městech pomalu srovnává s  Brnem. Obcím navíc podle starostů výrazně pomohl krajský integrovaný dopravní systém. "Služby jsou tady na velice dobré úrovni, navíc je tu klid a čistá příroda," jmenoval Ambrož další klady bydlení ve skoro desetitisícové Kuřimi, která je od Brna vzdálena asi čtvrt hodiny jízdy autem.
    Plyn, kabelová televize nebo internet už není v malých městech problémem. "Dostupnost kultury, školství a nabídka zaměstnání ale s Brnem srovnatelné nejsou," míní Svoboda. Podle starostů ale vítězí to, že je život na venkově celkově levnější. Lidé si sice připlatí za dojíždění do Brna, podstatně více ale ušetří za služby. Například měsíční poplatek za mateřskou školu se v Brně pohybuje mezi 300 až 500 korunami, lidé v menších městech zaplatí zhruba polovinu.
0 komentářů
přidat komentář