Obvod chce rekonstruovat pěší zónu v centru Ostravy

Vložil
ČTK
13.05.2015 18:25
Ostrava

Ostrava - V centru Ostravy se letos chystá rekonstrukce pěší zóny v ulici 28. října. Oprava úseku zóny od Masarykova náměstí po Smetanovo náměstí bude letošní nejvýznamnější investiční akcí v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Celkové náklady na renovaci budou téměř 28 milionů korun.
    Kromě výměny povrchu pěší zóny, která bude po opravách tvořena žulovou dlažbou a žulovými kostkami, se počítá například i s instalací 20 laviček, tří stojanů na kola, novými odpadkovými koši a osvětlením. V lokalitě bude zasazeno také 24 vzrostlých javorů. Rekonstruována bude i část kanalizace a počítá se i s přeložkami vodovodu a části vedení vysokého napětí.
    Obvod renovaci plánoval už v loňském roce, ale práce zpozdily problémy při výběru dodavatele. "V rámci veřejné zakázky jsme stanovili, že požadujeme kvalitní žulu vytěženou v Evropské unii. Hlavním důvodem pro zrušení soutěže bylo to, že se firmy snažily dodat namísto kvalitních žulových kostek, které jsme v rámci podmínek soutěže požadovali, sice daleko levnější, ale nekvalitní čínskou dlažbu. Obávali jsme se stejných problémů a vleklých oprav, které nadcházely po rekonstrukci Masarykova náměstí," uvedl místostarosta Dalibor Mouka (Ostravak). Obvod proto veřejnou zakázku zrušil a novou vyhlásil loni na podzim.
    Náklady na opravy jsou 27,7 milionu korun. Obvod bude hradit ze svého rozpočtu dva miliony korun, dalších 7,2 milionu korun půjde z rozpočtu města Ostravy. Primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) dnes novinářům potvrdil, že městská rada na svém úterním jednání finanční podporu schválila. "Myslím si, že všichni cítíme, že centrum města by mělo být takovou výkladní skříni ve městě, a sami víme, jak to centrum vypadá. Snahou je postupně to město zkrášlovat," řekl Pražák. Zbývající peníze na rekonstrukci chce obvod získat z EU.
    "V průběhu června bude zahájen Národním památkovým ústavem archeologický průzkum, jelikož se tato pěší zóna nachází v památkové zóně. Samotnou realizaci bychom chtěli zahájit ihned po ukončení Festivalu v ulicích, který je součástí Colours of Ostrava. Stavba pak musí být ukončena do čtyř měsíců," uvedla Pondělíčková.
0 komentářů
přidat komentář