V Kralupech nad Vltavou se koná referendum kvůli přestavbě centra

Vložil
ČTK
22.09.2005 09:10
Ostrava

KRALUPY NAD VLTAVOU (Mělnicko) - V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku se dnes koná místní referendum, které by mělo rozhodnout o tom, jakým způsobem bude pokračovat plánovaná přestavba centra města. Obyvatelé mohou vyjádřit svůj názor v určených místnostech od 09:00 do 22:00.

Spor mezi radnicí a částí obyvatel města se vede o kralupské náměstí. Vedení radnice chtělo přestěhovat městský úřad do bývalého hotelu Praha, jejž musí za desítky milionů korun přestavět a rozšířit. Odpůrci tohoto řešení ale požadují, aby se ještě před přestavbou hotelu nechala zpracovat koncepce celého centra, a ne jen jedné budovy.
Kvůli referendu také městský úřad zrušil dnešní úřední hodiny od 12:00 do 15:00. Upozorňuje, že i v pátek bude provoz úřadu omezen.

Referenda v Kralupech se zatím zúčastnila asi třetina lidí


KRALUPY NAD VLTAVOU (Mělnicko) - S průměrným zájmem lidí se zatím setkalo místní referendum v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, které by mělo rozhodnout o tom, jakým způsobem bude pokračovat plánovaná přestavba centra města. Podle vedoucí odboru vnitřních věcí kralupské radnice Ivany Petříkové přišlo do 19:00 odevzdat svůj hlas asi třetina z více než 14.000 obyvatel města oprávněných hlasovat. Místa pro hlasování se uzavřou dnes v 22:00.
Výsledek referenda bude závazný pro další rozhodování zastupitelstva města jen v případě, že by odevzdalo svůj hlas minimálně 7088 lidí. Podle Petříkové řada lidí zřejmě přijde hlasovat ještě ve večerních hodinách. Spor mezi radnicí a částí obyvatel města se vede o kralupské náměstí. Vedení radnice chtělo přestěhovat městský úřad do bývalého hotelu Praha, který musí za desítky milionů korun přestavět a rozšířit. Odpůrci tohoto řešení ale požadují, aby se ještě před přestavbou hotelu nechala zpracovat koncepce celého centra, a ne jen jedné budovy. Tomu odpovídala i otázka referenda, která zní: "Souhlasíte s tím, aby rekonstrukce centra města Kralupy nad Vltavou byla řešena koncepčně s maximálním využitím finančních prostředků z fondů EU či jiných fondů, aby byl pozastaven dosavadní postup, který takové koncepční řešení ohrožuje, a aby se postupovalo podle následujících pravidel?".
Otázka je doplněna řadou návrhů a požadavků. Podle vedení města je ovšem tato otázka zavádějící, protože radnice také podporuje co nejlepší proměnu centra města a také chce usilovat o dotace z evropské unie. Architekti najatí městem již zpracovali čtyři studie s náklady od 80 do 170 milionů korun, které řeší různým způsobem rekonstrukci hotelu Praha na městský úřad. Lidé se s návrhy mohou seznámit například na radničních internetových stránkách, ale i přímo na radnici či v kulturním domě Vltava.
Pavel Šubrt
0 komentářů
přidat komentář

Související články