Festival Open House nabídne prohlídku moderních staveb

Vložil
ČTK
11.05.2015 22:55
Praha

Praha - O víkendu se v Praze uskuteční festival architektury Open House, který po vzoru desítek měst v Evropě i Americe otevírá veřejnosti jinak ne zcela přístupné budovy. Pro první ročník pražského festivalu pořadatelé připravili více než tři desítky architektonicky významných budov, aby si lidé mohli i zevnitř prohlédnout stavby, kolem nichž chodí po ulici. Záštitu nad Open House Praha převzala architektka Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu v roce 1992.
    Otevřené budou historické budovy, ale i stavby postavené v nedávné době, státní a vládní úřady, galerijní prostory, církevní památky, administrativní budovy, nájemní domy i stavby, jejichž funkce se změnila konverzí třeba z původně průmyslových objektů.
    "Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí," říká koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro Českou republiku získala.
    Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, o něž má veřejnost při každém otevření velký zájem. Otevře se elektrárna na Štvanici, klášter sv. Anežky, funkcionalistický Dům odborových svazů, budovy od Karla Pragera v Emauzích, kde dnes sídlí Institut plánování a rozvoje Prahy, budovy ministerstva zemědělství a průmyslu, Tančící dům a z nejnovějších staveb třeba Main Point a Danube House v Karlíně, holešovický ArtGen nebo Florentinum na Florenci.
    Budovy budou otevřeny 16. a 17. května od 10:00 do 18:00. K akci vyjde tištěný katalog, jenž bude dostupný i na stránce www.openhousepraha.cz. V něm se zájemci dozví, které stavby jsou přístupné zcela zdarma, kde se návštěvy budou konat v organizovaných skupinách a kde je nutné se předem registrovat. Infocentrum bude v hotelu Fusion v Jindřišské ulici; některé z jeho pokojů si zájemci budou moci také prohlédnout.
    Festival vznikl v roce 1992 v Londýně jako snaha o posílení vztahu laické veřejnosti k místu a městu. Vloni se poprvé konal ve Vídni, kde jej navštívilo přes 30.000 lidí, uvádějí pořadatelé pražského festivalu. V Praze bude oproti Vídni otevřen poloviční počet budov. V Česku se konávají dny otevřených dveří, ale většinou jsou buď zaměřené jen na historické památky nebo jinak specializované. Podobná komplexně zaměřená akce v ČR nebyla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články