Největší nový pavilon v jihlavské zoo bude dokončen v červenci

Vložil
ČTK
11.05.2015 21:30
Jihlava

Jihlava - V jihlavské zoologické zahradě dělníci dokončují tropický pavilon. Atypickým tvarem pobitým měděným plechem zvenku připomíná tělo a šupinatou kůži obřího plaza. Je to poslední a největší stavba z velkého evropského projektu Zoo pěti kontinentů za 135 milionů korun. Pavilon bude hotov v červenci, jeho otevření pro veřejnost se plánuje do konce roku, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Maláč.

    Náklady na tropický pavilon činí 36 milionů korun. "Je plný různých technologií a filtrů protože v něm budou zejména plazi," uvedl mluvčí. Vnitřek bude připomínat prales. Postaveny už jsou makety mohutných kmenů stromů, "prorůstajících" dvoupatrovým pavilonem od přízemí až do střechy, připraveno je místo pro vodopád a visutý most, který umožní náhledy do bazénů s několika druhy krokodýlů, želvami a jinými zvířaty.
    V pavilonu bude mít zastoupení kolem 100 druhů zvířat, včetně hmyzu. Část z nich bude jihlavská zoo chovat nově, kupříkladu velké anakondy. "Bude tam kolem 70 menších terárií a několik velkých bazénů, některá terária budou vícedruhová," uvedl Maláč. Vrátí se i zvířata ze starého tropického pavilonu. "Teď je máme deponovaná v jiných zoologických zahradách," řekl mluvčí. Mezi ně patří třicetiletý pár krokodýlů čelnatých.
    Projekt Zoo pěti kontinentů uskutečňují stavbaři v zoo pátým rokem. Přibylo několik nových pavilonů a výběhů, díky nimž se rozšiřuje i kolekce chovaných exotických zvířat. Lidé si jich teď mohou prohlédnout přes 200 druhů, chovatelé se starají dohromady asi o 1050 jedinců. Zoo v údolí říčky Jihlávky je nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině, jejími branami loni prošel rekordní počet 285.558 návštěvníků. Zahrada patří městu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články