V. Bíteš vykoupila pozemky pro pro stavbu rodinných domů

Vložil
ČTK
10.05.2015 17:40
Velká Bíteš (Žďársko) - Ve Velké Bíteši vznikne nová obytná zóna s parcelami pro 74 rodinných domů. Městu se už podařilo vykoupit rozhodujících zhruba pět hektarů pozemků, zaplatilo za ně 15 milionů korun. Bytové domy ve městě budují developeři. Parcely pro rodinné domy ale v Bíteši dlouho chybí a lidé, kteří chtějí stavět, odcházejí jinam. ČTK to řekl místostarosta Tomáš Kučera (KDU-ČSL).
    Pětitisícová Bíteš blízko dálnice D1 má podle Kučery lidem co nabídnout. Ve městě jsou zajímaví zaměstnavatelé, výhodou je i jeho dobré dopravní spojení s Brnem. "Takže Bíteš je o to atraktivnější. Není problém odtud dojíždět do Brna do práce, do škol, na nákupy," uvedl.
    Parcely ve vlastnictví města, které byly k mání asi před šesti lety, jsou dávno rozprodané. "Cítíme, že nedostatek pozemků je výrazný. Vidíme, že generace lidí, kterým je třicet čtyřicet let, z Bíteše odchází do okolních obcí," řekl Kučera. Díky nové lokalitě teď bude mít Bíteš dost stavebních parcel na řadu let.
    Minulý rok se městu, po dlouhých jednáních, podařilo vykoupit pětihektarovou plochu v lokalitě, jíž se říká Babinec. Zastavěny budou i navazující menší soukromé pozemky. S jejich majiteli se už radnice domluvila na rozmístění parcel a na vedení technických sítí. Parcely budou mít výměru od 700 do 1300 m². Příští rok by jich mohlo být připraveno kolem 15. Jejich cena zatím není stanovena. "Určitě na to nepohlížíme jako na příležitost k výdělku," podotkl Kučera.
    Celkové náklady spojené s výkupem a zasíťováním těchto pozemků budou asi kolem 1000 Kč za m². Konečná částka vyplyne z výběrového řízení na firmu, která sítě postaví.
0 komentářů
přidat komentář