Kraj zrušil územní rozhodnutí na stavbu hypermarketu v Náchodě

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
05.05.2015 22:25
Hradec Králové

Hradec Králové - Královéhradecký kraj zrušil územní rozhodnutí na stavbu hypermarketu v Náchodě a věc vrátil zpátky Městskému úřad v Náchodě k novému projednání. Kraj tak vyhověl odpůrcům stavby obchodu, který chce v centru města na místě bývalé textilky Tepna vybudovat teplická firma JTH Holding. Rozhodnutí kraj zveřejnil na úřední desce. Odpůrci hypermarketu loni v listopadu prosadili o stavbě i referendum, které ale bylo kvůli nízké účasti neplatné.

    Kraj územní rozhodnutí zrušil kvůli chybějící hlukové studii na výstavbu a provoz obchodního centra. Odpůrci, Sbor dobrovolných občanů a Hana Böhmová, na tuto okolnost v odvolání poukázali. Kraj dal odpůrcům stavby za pravdu i v tom, že se náchodský stavební úřad dostatečně nezabýval posouzením chystané stavby s "vydanou územně plánovací dokumentací, s cíli a úkoly územního plánování, zejména s charakterem území, s požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot v území".
    Náchodský zastupitel Michal Kudrnáč (Strana zelených), který je odpůrcem stavby a stál za podaným odvoláním, rozhodnutí kraje přivítal. "Územní plán nejsou jen regulativy. Je to ucelený dokument, který dává nové výstavbě určitý řád a smysl v celkovém kontextu fungování města. Rozhodnutí znamená pro nás i velkou úlevu, neboť se dá vnímat i jako potvrzení tohoto našeho názoru," uvedl.
    Celý projekt se nyní podle Kudrnáče vrací na začátek a je prý jisté, že v areálu bývalé Tepny v nejbližších letech hypermarket stát nebude. "V rámci nového projednání bude stavební úřad muset posoudit a pečlivě odůvodnit, zda je záměr obchodního centra skutečně v souladu s územním plánem, charakterem území a požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot," uvedl Kudrnáč. Žádost o nyní zrušené územní rozhodnutí firma podala v listopadu 2012, náchodský úřad rozhodnutí vydal loni 18. srpna.
    Odpůrci hypermarketu tvrdí, že projekt není v souladu s územním plánem. Stavba by prý pro celé území znamenala neúnosné dopravní zatížení. Aktivisté si přejí, aby se pozemky v centru města využily lépe, místo obchodů preferují blokovou zástavbu lokality s tradičním systémem ulic.
    Město loni vyvinulo vlastní iniciativu a s developerem JTH Holding se dohodlo na odkoupení části pozemku v areálu Tepny o rozloze 0,55 hektaru za 9,9 milionu korun. Toto pondělí však zastupitelé záměr odkupu těchto pozemků zrušili. Návrh Kudrnáče na jednání o odkupu celého areálu zastupitelé neschválili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články