V Mikulčicích je nově opravený pavilon s expozicí o Velké Moravě

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
01.05.2015 22:35
Mikulčice (Hodonínsko) - V Mikulčicích na Hodonínsku dnes pracovníci tamní historické expozice, která připomíná velkomoravské hradiště Valy, otevřeli zrekonstruovaný první pavilon tohoto komplexu. Jeho součástí je nově postavená 30 metrů vysoká rozhledna nabízející výhled na pozůstatky Valů, řekl ČTK pracovnice expozice Michaela Zálešáková.

    Rekonstrukce pavilonu přišla na 30 milionů korun. Hlavním investorem byl Jihomoravský kraj, přičemž většinu prací uhradila EU. Dosud areál navštívilo zhruba 20.000 turistů ročně. Správa tohoto památníku předpokládá, že se jejich počet zdvojnásobí.
    V prvním pavilonu je zázemí pro turisty, ještě letos v něm vznikne nová expozice o Velké Moravě, je v něm přednáškový sál i galerie. Hlavním lákadlem je rozhledna. V 18 a 24 metrech jsou umístěny tabule znázorňující, jak hradiště Valy kdysi vypadalo.
    Podle archeologů by mohly být bájným hlavním velkomoravským městem Veligradem, které se dosud nepodařilo objevit. Z hradiště se zachovalo jen zelené prostranství se základy 12 kostelů a knížecího paláce. ČR zvažuje návrh na zápis tohoto areálu mezi světové památky UNESCO. Návrh podala už dvakrát, ale vždy jej stáhla, protože nebyl podle vědců dostatečně propracovaný.
    Před sedmi lety archeologové zrekonstruovali druhý pavilon památníku stojící nad vykopávkami. Připomíná, že na Valech vědci za 60 let bádání našli kromě základů staveb i šperky.
    Základy kostelů a paláce nechali památkáři předloni vyzdít kamením do výše zhruba jednoho metru. V terénu jsou nově tabule, které příchozím ukazují, jak tyto stavby kdysi vypadaly.
    Práce na obnově druhého pavilonu přišly na čtyři miliony korun. Sto milionů stálo vybudování nové archeologické základny, která byla otevřena v září 2013. Původní zničil před lety požár.
    V budoucnu se uvažuje o tom, že vznikne lávka přes nedalekou řeku Moravu, která spojí Valy a slovenské Kopčany, v nichž stojí velkomoravský kostelík svaté Markéty Antiochijské.
0 komentářů
přidat komentář

Související články