Není tmel jako tmel: Znáte je všechny?

Vložil
Tisková zpráva
30.04.2015 09:50
Ať už svépomocí stavíte rodinné sídlo nebo třeba jen opravujete to starší, bez tmelu se neobejdete. Pokud ale nejste profesionál, v nabídce tmelů se vyznáte jen horko těžko. Proto jsme pro vás připravili přehled druhů tmelů a jejich použití.

Akrylové tmely: Na spáry v interiéru

Akrylový tmel patří k těm nejpoužívanějším. Pořídíte ho za pár korun a v široké paletě odstínů. Hodí se především do interiéru a používá se hlavně k zatmelení všech spár a trhlin v místech styku dvou různých materiálů. Hodit se bude třeba v okolí dřevěných oken, které po čase způsobují v omítce kolem rámů trhliny. Bez obav ho můžete přetřít barvou, takže snadno zakryjete důkazy o opravách.
 Tip: Zatímco klasické akrylové tmely spraví trhliny v místě styku dvou materiálů, na zatmelení spáry v omítce si raději pořiďte speciální štukový tmel – obsahuje částečky písku a vytváří iluzi omítky. Akrylové tmely a další potřeby k izolaci staveb pořídíte na leroymerlin.cz!

Do koupelny? Jen sanitární silikon!
Silikony jsou druhou nejpoužívanější skupinou tmelů pro domácí použití. Jsou voděvzdorné a lze s nimi utěsnit spáry kolem van, umyvadel či sprchových koutů. Seženete je v mnoha barevných odstínech, ale nejpoužívanější bývá transparentní.
Do koupelny, kuchyně a dalších prostorů, kde se předpokládá větší vlhkost, doporučujeme použít speciální sanitární silikon.
Tip: Pokud potřebujete zatmelit například sklo do hliníku nebo jiného kovu, použijte raději neutrální silikon, který nezpůsobuje oxidaci kovů.

A co na střechu?
Na střechu a do hrubé stavby vůbec se nejlépe hodí tzv. plastické tmely. Jsou odolné vůči povětrnostním podmínkám a je možné je použít na vyplnění spár v betonu, dřevu, cihlách, ale třeba i na zatmelení spár v klempířských lemech kolem komínů či atik. Bitumenový tmel a nejlépe se hodí na podlepování střešních šindelů a opravy střech.

Tmely pro strýčka Příhodu

Není od věci mít doma univerzální tmel, který v případě nouze použijete na cokoliv. K tomu slouží speciální tmel na opravy, který utěsní dřevo, beton i zdivo, ale také okapy či asfalt.
Tip: Tyto tmely pro případ nouze nemá cenu kupovat ve velkých baleních, protože jejich životnost není nekonečná.
0 komentářů
přidat komentář