V Broumově skončila oprava kláštera a zahrady za 250 milionů

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
22.04.2015 21:05
Broumov (Náchodsko) - V Broumově na Náchodsku dnes skončila rekonstrukce části benediktýnského kláštera a zahrady. Opravy stály zhruba 250 milionů korun, v opravených prostorech bude kulturní a vzdělávací centrum. Pro návštěvníky bude zrekonstruovaná část kláštera zdarma přístupná o víkendu 25. a 26. dubna. ČTK to řekl Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která bude centrum provozovat.

    Opravená byla přibližně pětina klášterní budovy, kde vznikly nové prostory, které se budou využívat převážně ke vzdělávacím a kulturním aktivitám. Rekonstrukce zaplatily evropské dotace. "Současná rekonstrukce je vyvrcholením aktivit, které začaly v roce 2004, kdy nám bylo umožněno vstoupit do prostor kláštera s první veřejnou akcí. Následovalo rozšiřování programu a péče o památku, jež ukázaly, že klášter může plnit roli kulturního a společenského centra," uvedl Školník.
    Rekonstrukce se týkala například vybudování nových rozvodů vody, elektřiny, odpadů či topení. V budově kláštera vzniklo nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny. Stavbaři také opravili klášterní zahradu, kde například opravou někdejšího dřevníku vznikl multifunkční sál.
    Broumovský klášter byl i při opravách přístupný návštěvníkům, stavební práce se zásadněji nedotkly prohlídkového okruhu, který prochází klášterní knihovnou, refektářem či kostelem svatého Vojtěcha. Kvůli opravám byla uzavřená klášterní zahrada.
    Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články