Jihočeský kraj vybuduje dva nové domovy pro seniory

Vložil
ČTK
17.04.2015 14:10
České Budějovice

Domov seniorů Budíškovice. "Domov pro seniory Dačice se buduje částečně jako náhrada za Domov pro seniory Budíškovice..."
České Budějovice - Jihočeský kraj vybuduje do prvního pololetí roku 2017 dva domovy pro seniory. Záměry i realizaci dnes schválilo zastupitelstvo. Jeden vznik- ne adaptací nevyužívané budovy nemocni- ce v Dačicích na Jindřichohradecku, druhý nástavbou a přístavbou domova pro seniory v Kaplici na Českokrumlovsku. V prvním případě se náklady odhadují na 90 milionů korun, ve druhém na 45 milionů. Vznikne v nich celkem 133 míst pro klienty.

    Domov pro seniory Dačice se buduje částečně jako náhrada za Domov pro seniory Budíškovice, který sídlí v rozlehlém zámecké objektu a není vhodný k modernizaci. "Využitím nemocniční budovy v Dačicích se kraji podaří i optimalizovat provozní náklady. V Budíškovicích je provozováno 138 lůžek, přičemž jsou do něj přijímáni i obyvatelé jiných krajů, které na jejich pobyt nepřispívají," uvedla na zastupitelstvu náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD). Kapacita se proto v náhradním objektu nemocnice v Dačicích sníží na 70 až 75 lůžek. Navíc domov pro seniory bude nakupovat stravovací a jiné služby od krajské nemocnice Dačice.
    Seniorům z domova v Budíškovicích se zvýší komfort, získají jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje a vlastní sociální zařízení. Kraj na projekt žádá podporu od ministerstva sociálních věcí. Z 90 milionů by měl hradit ze svého 25 procent nákladů. Pokud podporu nezíská, bude stavbu platit ze svého rozpočtu. Začít by se mělo v listopadu a hotovo bude v březnu 2017.
    V Kaplici jde o stavební úpravy, nástavbu a přístavbu současného domova pro seniory. Kvůli malé kapacitě byl od roku 1998 rozšířen o detašované pracoviště v Českém Krumlově, čímž náklady neustále rostou. Nyní slouží celkem 52 klientům. Nový projekt počítá v Kaplici s 58 lůžky. V případě získání dotace by kraj spolufinancoval čtvrtinu nákladů. I kdyby dotaci kraj nezískal, domov bude vybudován do června 2017.
0 komentářů
přidat komentář