Přerov plánuje u nádraží postavit parkovací dům pro kola

Vložil
ČTK
13.04.2015 20:25
Přerov

Přerov - Přerovská radnice chce u hlavního vlakového nádraží postavit skleněný parkovací dům pro kola. Objekt za více než osm milionů korun by měl pojmout až 120 jízdních kol, za jejichž úschovu zaplatí cyklisté pět korun na den. Kvůli záměru dnes zasedala mimořádně rada. Pozemek v Husově ulici, kde má objekt stát, patří Českým drahám a město za jeho pronájem ročně zaplatí 21.000 korun. ČTK o tom dnes informovali zástupci přerovské radnice.
    Parkovací dům pro kola má vzniknout v prostoru mezi vlakovým a autobusovým nádražím. "Stavba cyklověže by měla přijít zhruba na 8,5 milionu korun. A pokud se nic nezbrzdí, cyklisté by mohli ocenit výhody parkovacího domu ještě před koncem roku 2015," uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).
    Objekt se skleněnými stěnami by měl být vysoký 11 metrů a do svých útrob má pojmout na 120 jízdních kol. "Součástí cyklistické věže bude automatický samoobslužný systém. Cyklista najede s kolem na plošinu, zaplatí pětikorunu na den a speciální výtah vyveze a uloží jeho kolo do příslušné přihrádky. Celý proces netrvá více než 25 vteřin," uvedl radní Jan Horký. V pronajaté kóji může cyklista uschovat i přilbu či zavazadlo.
    Přerované, kteří dojíždějí do práce vlakem, ponechávají nyní svá kola před nádražím uzamčená u běžných stojanů. Denně jich tam jsou desítky. I z obavy před krádeží využívají pro tyto cesty především starší kola.
    Město se při přípravě projektu inspirovalo podle mluvčí radnice Lenky Chalupové v Hradci Králové, kde podobný parkovací dům již stojí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články