Miliardová rekonstrukce Národního muzea má od ÚOHS zelenou

Vložil
ČTK
08.04.2015 18:50
Brno

Brno - Miliardová rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze (NM) může začít. Firma Strabag se neodvolala proti svému vyloučení z tendru. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zamítnutí námitek firmy je pravomocné. Přestalo platit i předběžné opatření, které bránilo muzeu uzavřít s vítězem smlouvu. ČTK to dnes řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Budova je zavřená už od roku 2011. Spory o výběr stavební firmy rekonstrukci zdržely, nejzazší termín znovuotevření muzea je rok 2018.
    Vítězem výběrového řízení je Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno.
    "Jsme rádi, že bylo po dlouhých měsících pravomocně ukončeno výběrové řízení a muzeum se může konečně začít opravovat. My v tento moment dojednáváme smlouvu s vítězným sdružením, podepsána by měla být kolem 15. dubna. Plánujeme, že 20. dubna odpoledne slavnostně předáme budovu stavbě a bude se moci začít rekonstruovat," řekl ČTK ředitel Národního muzea Michal Lukeš.
    Pevně doufá, že termín, který je ve smlouvě zakotvený, tedy 42 měsíců od předání stavby, bude dodržen. "V tento moment finalizujeme přesný harmonogram akce. Byli bychom rádi, kdyby se stavba urychlila a zkrátila - ale to bude samozřejmě na dalším jednání s dodavatelem," dodal Lukeš. Prostor k tomu podle něj bude v momentě, až firma stavbu převezme a seznámí se s realitou.
    ÚOHS již dříve zastavil řízení, které vedl na základě návrhu stavebních firem Hochtief a Geosan Group. Firmy vzaly svoje podání zpět. Antimonopolní úřad zkoumal, zda firmy Metrostav, Průmstav, IMOS, Skanska a Strabag v přihláškách neuvedly špatné reference. Firmám hrozila pokuta a zákaz účastnit se veřejných tendrů na tři roky. Firmy Hochtief a Geosan Group svůj návrh po několika měsících stáhly.
    Budova muzea na Václavském náměstí je od července 2011 prázdná, opravy však dosud nezačaly. Hrozí, že se nepodaří dodržet ani nejzazší termín znovuotevření, tedy rok 2018, kdy muzeum oslaví 200 let existence. Přitom vítěz veřejné zakázky na rekonstrukci - Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož účastníky jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno, je znám už od poloviny října 2014. Jeho nabídkovou cenu 1,352 miliardy korun bez DPH vyhodnotila výběrová komise jako nejvýhodnější. Podle harmonogramu měl vítěz tendru začít pracovat už loni, doba stavby je odhadnuta na 42 měsíců.
    Projekt rekonstrukce muzea počítá vedle nových expozic i s prostory pro práci se školními výpravami. Budova bude bezbariérová. Z vestibulu sejdou návštěvníci do zázemí v suterénu, tvořeného šatnami a sociálním zařízením. V přízemí bude v levém zastřešeném nádvoří kavárna, obchod a dětský koutek. Zastřešená dvorana po pravé straně nabídne stálou expozici s velkorozměrovými exponáty. V přízemí budou krátkodobé výstavy v pěti výstavních sálech a obnovené přednáškové sály.
    Pantheon v prvním patře bude nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. V dalších sálech uvidí návštěvníci první část nové stálé expozice, ve druhém patře bude interaktivní centrum pro studenty a mládež. Na závěr prohlídky vystoupají lidé do kopule, odkud uvidí panorama historického centra Prahy i Hradu. Výtahy do druhého suterénu je zavedou ke spojovací chodbě s novou budovou, kde naleznou další stálé expozice, výstavy a prostory ke koncertům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články