Dům ve Vodičkově ulici bude dostavěn podle původní podoby

Zdroj
Libuše Hanzalová
Vložil
ČTK
19.07.2006 22:35
Praha

Praha - Památkáři trvají na tom, aby vnitřní část domu ve Vodičkově ulici v centru Prahy, která se v neděli zřítila, byla dostavěna v původní podobě. Požádají investora, aby jim předložil dokumentaci k tomu, jak to udělá. Dohodly se na tom dnes magistrátní odbor památkové péče a pražské pracoviště Národního památkového ústavu. Nijak se tedy nemění jejich původní stanovisko k projektu rekonstrukce domu, v němž desetiletí sídlila vyhlášená cukrárna U Myšáka, řekl dnes ČTK ředitel odboru památkové péče magistrátu Jan Kněžínek.
Budova postavená ve stylu art deco by si tak měla zachovat svůj původní vzhled nejen zvenku, ale i uvnitř. S tím už ostatně počítal původní projekt rekonstrukce, kterou předložila před pár lety firma Sekyra Group jako investor, poznamenal ředitel.
"Budeme respektovat stanovisko památkářů. Ostatně od počátku jsme chtěli budovu v původní podobě zachovat," řekl ČTK mluvčí Sekyra Group Roman Polák. Připustil současně, že se náklady na rekonstrukci zvýší, neboť po havárii bude nutné vypracovat nový projekt přístavby.
Firma má podle Kněžínka poměrně bohatou dokumentaci, aby mohla repliku stavby zhotovit. Navíc uschovala mnohé vnitřní prvky jako například původní zábradlí. Vrátí je zpět, aby přispěly k větší autentičnosti kopie někdejších interiérů. Firma se mimo jiné zavázala i k tomu, že v domě obnoví v původní podobě kdysi tak oblíbenou cukrárnu.
Přesná příčina nedělního neštěstí není dosud známa. Památkáři i statici se zatím shodují v tom, že dům, který prochází rekonstrukcí, byl už delší dobu v havarijním stavu. Dokud nebude vyklizen, nikdo do něj nesmí vstoupit, protože je to velmi nebezpečné. Havárii vyšetřuje i policie.
Z domu ve Vodičkově ulici zůstala téměř bez úhony pouze fasáda směrem do ulice, kterou staticky zajišťuje ocelová konstrukce. Spekulace, že budova byla záměrně uvedena do kritického stavu, aby bylo nutné ji strhnout, rozhodně odmítli představitelé Metrostavu, ale i Kněžínek a investor.
Dělníci od pondělí likvidují demoliční materiál z domu. Nejméně do neděle bude nutné kvůli bezpečnosti ponechat Vodičkovu ulici uzavřenou pro dopravu a částečně i pro chodce.
Dům, pro který se vžil název U Myšáka, byl podle architekta a historika architektury Zdeňka Lukeše postaven v roce 1881 podle plánů pražského architekta Otto Ehlena, tehdy s neorenesanční fasádou. Později byl několikrát přestavován. Průčelí získalo definitivní podobu v letech 1921 až 1922. Podle pozůstalosti majitele byl o návrh průčelí požádán slavný český architekt Josef Gočár. Někteří odborníci to zpochybňují a autorství připisují staviteli a architektovi Josefu Čapkovi.
Dům ve Vodičkově ulici byl v 90. letech vydán v restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Současným majitelem je akciová společnost Gallery Myšák. Jediným jejím akcionářem je nizozemská společnost CEE BW Amsterdam. Zhruba před dvěma lety předložila firma Sekyra Group projekt rekonstrukce. Podle něj byla statika celého domu zajištěna ocelovou konstrukcí, která má ukotvení a samostatné základy.



Fasáda zříceného domu ve Vodičkově ul. zůstane zachována >

Architekt: Dům U Myšáka postavil Gočár v ceněném stylu art déco >

Dělníci odstraňují střechu zříceného domu ve Vodičkově ulici >

Památkář se obává, že investor dům ve Vodičkově ulici zboří >

Statik: Zeď s fasádou domu U Myšáka ve Vodičkově ulici nespadne >

Ve Vodičkově ulici v centru Prahy spadla část opravovaného domu >


0 komentářů
přidat komentář