Rostislav Švácha obdržel od MOV cenu Sport a umění

Vložil
ČTK
03.04.2015 15:40
Praha

Prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.
Praha - Český historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha se stal držitelem ceny Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Sport a umění, kterou dnes obdržel v sídle Českého olympijského výboru (ČOV) z rukou jeho předsedy Jiřího Kejvala.

    Dvaašedesátiletý Švácha je autorem koncepce knihy Naprej!, která se zabývá sportovní architekturou mezi lety 1567 až 2012. Představuje první dílo tohoto druhu z rukou českých historiků architektury, které se dívá na sport jako na důležitou lidskou aktivitu.
    "Sport a umění patří k sobě už od antiky. Uvědomuje si to i Mezinárodní olympijský výbor. Mezi oběma fenomény je umělý příkop, který se daří díky lidem, jako je Rostislav Švácha, zacelovat," uvedl Kejval. "Pan profesor Švácha je renesanční člověk, vnímá přesahy obou oblastí. Společně už chystáme další knihu, která se bude věnovat sportu a umění v širších souvislostech," řekl předseda ČOV.
    Cenu Sport a umění uděluje MOV od roku 1985, přičemž pokaždé má soutěž jiné téma. Návrhy na ocenění podávají národní olympijské výbory.
    Švácha je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a působí jako vědecký pracovník Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky. V roce 2013 získal Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury.
0 komentářů
přidat komentář