Chebský špejchar se postupně mění v galerii fotografie

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
03.04.2015 10:15
Cheb

Cheb - Špejchar bývalého františkánského kláštera v Chebu se postupně přestavuje do podoby uměleckého centra. Po dokončení se do něj přestěhuje galerie fotografie G4. Přestavbu barokní budovy hradí Karlovarský kraj, bude stát 19 milionů korun, řekl při kontrolní dnu stavby hejtman Martin Havel (ČSSD).

    Nejstarší stálá fotografická galerie v ČR, jejímž zřizovatelem je nyní kraj, dosud sídlila v nevyhovujících prostorách v Kamenné ulici. "Díky přestavbě špejcharu zůstane galerie i nadále v historickém jádru Chebu. Věřím, že návštěvníci budou zvědaví nejen na chystané výstavy, ale také na výslednou podobu rekonstrukce, která právě probíhá. Počítáme i s rozšířením knihovny a sbírky fotografií z depozitáře," řekl Havel.
    Jak řekl ředitel galerie G4 Zbyněk Illek, když v roce 1985 galerie začínala, nedaly se čekat změny, které přinesla v 90. letech digitální fotografie. "Do té doby byly největší fotografe 100 krát 120 centimetrů,, ale nyní musíme některé výstavy odmítat, protože se dělají zvětšeniny dva krát tři metry i větší," uvedl Illek.
    Práce na přestavbě špejcharu zahájili stavebníci loni v červnu. Nyní jsou hotové zděné konstrukce a dokončuje se pokládka čedičové dlažby. V jednotlivých patrech dělníci očišťují a natírají historické dřevěné konstrukce a montují vnitřní tepelné izolace a sádrokartonové podhledy.
    Původně měl být špejchar, který dosud nikdy nebyl veřejnosti přístupný, opraven s pomocí evropských dotací. Jenže to narazilo na problém, kdy z dotací nelze dělat opravy, a památkáři zase nepovolili větší zásahy do budovy než opravy. Kraj tak financování převzal.
    Stavba by měla být dokončena v srpnu. "Následně v září proběhne kolaudace. Zahájení činnosti v rekonstruovaných prostorách pak předpokládáme 4. prosince 2015, při této příležitosti pozveme veřejnost na první výstavu v novém uměleckém centru," uvedl Illek. Výstava tak začne 30 let po otevření původní galerie G4 v Kamenné ulici.
0 komentářů
přidat komentář