Opravy pražského Výstaviště začnou letos, potrvají asi pět let

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
02.04.2015 10:10
Praha



Praha - Letos začnou opravy areálu Výstaviště v Holešovicích. Rekonstrukce se týká budovy Lapidária, které využívá Národní muzeum, vnějšího pláště Průmyslového paláce a začnou opravy Křižíkových pavilonů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Martin Kala, předseda představenstva společnosti Rozvojové projekty Praha, která má areál v pronájmu. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa potrvá oprava celého areálu čtyři až pět let a vyjde zhruba na 1,5 miliardy korun.

    Částka půjde z rozpočtu hlavního města, letos je na první opravy a na projektovou dokumentaci připraveno 110 milionů korun. "Výstaviště je v trestuhodném stavu," řekl dnes Wolf. "Od roku 2008, kdy vyhořelo levé křídlo paláce, se do něj neinvestovala ani koruna," dodal. Dostavba vyhořelé části památky, která bude v budoucnu sloužit mimo jiné pro společenské akce a jako kongresový sál, začne v roce 2017.
    Při požáru v roce 2008 shořelo západní křídlo Průmyslového paláce. Celkově se škody z požáru odhadují na více než miliardu korun.
    Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Vedení města se před časem vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Některé další akce ale bude tato firma na Výstavišti pořádat až do roku 2018. Dlouhodobý plán a harmonogram využití areálu proto podle Kaly ještě není stanoven. "Po dobu dalších čtyř let jsme limitování smlouvou s Inchebou, má smlouvy na určité termíny pro své výstavy. Budeme se snažit areál rozvíjet, ale jsme tímto omezeni," uvedl na dotaz ČTK.
    Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. Některé budovy budou kvůli špatnému stavu zbourány, diskutuje se třeba o kruhovém divadle Spirála.
0 komentářů
přidat komentář

Související články