H. Králové s architektonickou soutěží na vlastní stadion nepočítá

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
31.03.2015 19:15
Hradec Králové

Hradec Králové - Zastupitelé města Hradce Králové dnes schválili rozvázání smluv s firmou ECE Projektmanagement o společném projektu stavby obchodního centra a fotbalového stadionu v Malšovicích. Zastupitelé současně rozhodli, že město fotbalovou arénu na místě stadionu zvaného Pod lízátky postaví samo. Schválili vypsání soutěže na pořízení projektové dokumentace pro územní řízení, stavební povolení i pro soutěž na stavební firmu.
    Rozvázání smluv s ECE bylo podmínkou pro to, aby město mohlo vzít stavbu stadionu plně do své režie. ECE z mnohamiliardového projektu po pěti letech příprav odstoupila v prosinci 2013. Nezdarem skončily i následné pokusy o převzetí projektu jinými investory. Město jako kompenzaci za úhradu již vynaložených nákladů dostane od ECE 5,4 milionu korun.
    Náklady na stavbu stadionu se odhadují přibližně na 400 milionů korun. Pokud by šlo vše hladce, mohlo by se na novém stadionu hrát v roce 2018. Na stadionu má zázemí FC Hradec Králové, který nyní bojuje o záchranu v první lize.
    Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Strana zelených) rozhodnutí o vypsání tendru na projektovou dokumentaci kritizoval. Chtěl, aby město na stavbu stadionu vypsalo architektonickou soutěž. To drtivá většina zastupitelů, i z opozičních řad, odmítla s poukazem na to, že město potřebuje stadion co nejrychleji a za co nejméně peněz. "I jiná sportoviště v Hradci byla dělána bez architektonické soutěže a jsou velmi povedená," řekl předkladatel návrhu, náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).
    Tvůrci dokumentace pro stadion by měli vycházet ze studie proveditelnosti nového stadionu, kterou zpracoval architekt Tomáš Vymetálek. Jeho studie počítá s kapacitou 10.000 diváků a se zachováním osvětlovacích těles ve tvaru čtyř lízátek z dosavadního stadionu, který jinak bude zbořen.
    Město předpokládá, že stavba stadionu poběží po etapách. Po celou dobu přestavby stadionu by se na něm měla hrát liga. V takzvané nulté etapě by se měla nejprve upravit východní tribuna, aby splňovala požadavky Fotbalové asociace ČR. Později s výstavbou nové hlavní západní tribuny stavbaři východní tribunu zbourají a postaví novou.
    Hlavní tíha financování stadionu bude ležet na městě. Původně mělo město stadion hlavně financovat z prodeje pozemků pro nákupní centrum firmě ECE za 259 milionů korun. ECE se také zavázala, že dá fotbalovému klubu během deseti let 176 milionů korun a zaplatí asi 115 milionů za infrastrukturu, dopravní napojení a demolici starého stadionu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články