Deník: Zahrádkáři z Uničova musejí zbourat černé stavby

Vložil
ČTK
17.07.2006 10:35
Olomouc

Olomouc - Radnicím na Olomoucku dochází trpělivost s lidmi, kteří budují bez povolení stavby v místech určených pro rozliv povodňové vlny. Například uničovští zahrádkáři musejí černé stavby do konce prázdnin odstranit. V opačném případě jim město neprodlouží nájemní smlouvy. Informuje o tom dnešní Olomoucký deník (Deník).

Uničov má problémy přibližně s 20 nájemníky zahrádek v blízkosti toku Oskavy. "Přímo v protipovodňovém valu, který slouží k zachycení vody při náhlém zvýšení hladiny, si lidé postavili spoustu drobných černých staveb. Při letošních povodních se ukázalo, že udírny, kůlny a přístřešky brání v pohybu záchranářské techniky. Občané je musejí do konce srpna na vlastní náklady odstranit," řekl místostarosta Dalibor Horák.
Město pronajímá podle něj zahrádky na rok. "Pokud nájemci černé stavby neodstraní, neprodloužíme jim smlouvy na další období," poznamenal Horák.
Podobně se nyní zachovala i litovelská radnice. "V Palackého ulici si jeden místní obyvatel vybudoval mostek. Bohužel je přímo v místě, kde to snižuje průtočnost. Pokud jej sám neodstraní, udělá to město za něj. Musíme chránit majetek dalších občanů," uvedl tajemník Radovan Vašíček.
Podobné případy řeší také vodohospodáři. "Nemáme nic proti tomu, když si lidé z řeky odebírají vodu na zalévání. Každoročně ale v blízkosti toků nacházíme zařízení k čerpání vody postavené bez našeho souhlasu. Budeme to posuzovat mnohem přísněji," podotkl Antonín Kurfürst z Povodí Moravy.
0 komentářů
přidat komentář