ModulARCH 2015 – festival modulární architektury

Vložil
Tisková zpráva
11.03.2015 15:30
Modulární architektura je v posledních letech výraznou a progresivní oblastí stavitelství a po úspěchu pavilonu EXPO, který je stavěn modulární technologií, se dostává do stále většího povědomí odborné i laické veřejnosti. Přesto si mnoho odborníků není jisto tím, jak modulární architekturu navrhovat, pro jaké stavby je vhodné ji využít a jaké jsou její technologické limity.

Modulární architektura je v České republice i přes velký světový rozmach v posledních letech stále brána jako okrajový způsob stavění. A to i přesto, že modulární stavební systém je vhodný jak pro rodinné domy, tak i jako řešení při krizových situacích či jako netradiční způsob výstavby ve specifických podmínkách. To ostatně dokazuje i nový český pavilon EXPO 2015 v Milánu, který je z architektonického studia Chybik Krištof AA a jehož výstavbu má na starosti vizovická společnost KOMA Modular.  Festival modulární architektury ModulARCH 2015, který se odehraje koncem dubna v Brně, se proto pokusí přiblížit možnosti modulární architektury nejen veřejnosti odborné, ale i té laické, která bude v konečném důsledku modulární stavby užívat.

ModulARCH 2015 se podle programu zaměří na prezentaci modulární architektury v netradičním prostředí a vyvolá debatu nad tím, čeho je možné v modulárním navrhování dosáhnout. K tomu poslouží mezioborová odborná konference s mezinárodní účastí, studentský workshop, jež prověří možnosti modulární architektury v tématu Modulární věž pro Brno, ideová soutěž pro mladé architekty se zaměřením na teorii modulárního urbanismu a doprovodné akce v ulicích města včetně výstavy neobyčejného modulárního domu chilského architekta Sebastiana Irarrazavala.

KONFERENCE

Celodenní mezioborová konference se bude konat 23. 4. 2015 v rámci Stavebního veletrhu v Brně  a jeho hlavní hvězdou festivalu bude právě chilský architekt Sebastian Irarrazaval, který je jednou z výrazných postav jihoamerické architektonické scény. Architekt Irarrazaval vystavoval například na bienále v Benátkách, kromě vlastní architektonické praxe vyučoval na MIT, University of Arizona a v současnosti vede atelier na Pontificia Universidad Católica de Chile. Sebastian Irarrazaval bude doplněn o odborníky jak z České republiky, tak ze zahraničí, přičemž se program konference zaměřuje na komplexní vnímání modulární výstavby. V programu se řečníci dotknou jak samotné technologie a architektury, tak urbanismu či možností využití modulární architektury k oživení veřejného prostoru.
Konference je primárně určena odborné veřejnosti a lze se na ni přihlásit na webových stránkách www.modularch.cz.

WORKSHOP

Architekt Irarrazaval navíc v Brně povede se svojí krajankou architektkou Ximenou Garcia-Huidobro třídenní studentský workshop na téma Modulární věž pro Brno, který se odehraje 23 -25. 4. 2015 ve spolupráci s FAST VUT Brno v prostorách Moravské galerie. Workshop, který bude zkoumat maximální možnosti modulární architektury, je otevřen studentům všech architektonických škol v ČR, nicméně je nutné se dopředu přihlásit. Účastníky, kteří nebudou nominováni přímo jednou z fakult, vybere sám architekt Irarrazaval. Přihlašování do workshopu bude možné od konce února 2015 opět na stránkách www.modularch.cz.

ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ

Ideová soutěž navazuje na tradici studentských soutěží pořádaných KOMA a je určená pro studenty a absolventy architektonických škol do 5ti let po absolvování. Bližší informace k soutěži budou vydány po vyhlášení soutěže dle regulí ČKA, přičemž vyhlašovatelem soutěže je společnost KOMA MODULAR.

DOPROVODNÉ AKCE

Festival ModulARCH však nezůstane otevřen jen pro odborníky. Ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně připravují organizátoři na náměstích a veřejných prostranstvích v Brně umístění několika drobných modulárních objektů tvořených atypickýmy CITY moduly lichoběžníkového tvaru. Moduly byly vytvořeny architektonickým duem Chybík&Krištof AA ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně a opět společnosti KOMA Modular, která je také generálním partnerem festivalu. Vrcholem modulárních objektů v Brně však bude objekt Sebastiana Irarrazavala, který pro tuto akci speciálně navrhne. Objekt je opředen tajemstvím, neb organizátoři k projektu sdělují pouze to, že pokud chce někdo vědět více, má shlédnout snímek Dogville.

Duben 2015 bude tedy v Brně ve znamení modulární architektury. Každý, koho toto téma zajímá, by si festival neměl nechat ujít. Více na www.modularch.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články