Demoliční firma už odstranila horní patro opavské výškové budovy

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
27.02.2015 16:30
Opava

Opava - Demoliční firma už odstranila nejvyšší patro sedmiposchoďové výškové budovy ze 70. let v centru Opavy. Zbývajících šest podlaží nevzhledného panelového domu, který kdysi využívalo ministerstvo zemědělství, rozstříhávají obří nůžky. ČTK to dnes řekl mluvčí města Roman Konečný. Na volném prostranství by mělo v budoucnu vzniknout obchodní centrum. Developer plánuje zastavět i sousední park.

    "Horní patro už neexistuje. Firma je rozebrala a jeřáb jednotlivé části spouštěl na zem," řekl mluvčí. Tento týden se ale technologie změnila. Betonové konstrukce likvidují obří demoliční nůžky. "Ty stavbu rozstřihávají. Kusy padají na zem, kde je pak bagry nakládají na auta," popsal práce Konečný.
    Demolice začala 5. ledna. Několik týdnů ale trvalo, než se projevila navenek. Nějakou dobu totiž zabraly přípravné práce. Dělníci nejprve museli demontovat mobiliář v okolí budovy. Šlo o několik laviček, sochu a několik sloupů veřejného osvětlení. Pak se staveniště muselo oplotit. Následovalo budování zpevněných ploch, příjezdové komunikace a vyklízení vnitřních prostor domu.
    Budova patřila ministerstvu zemědělství, které ji předloni převedlo na město. Opava je povinna objekt nechat zbourat do roku 2016. Vyplývá to ze smlouvy, kterou v roce 2005 město uzavřelo s developerskou společností Crestyl, jež má zastavět pozemek pod budovou a sousední parky. Náklady na demolici mají přesáhnout deset milionů korun. Devět milionů korun podle dohody zaplatí developer, který tam chce postavit obchodní centrum.
    Firma má o projekt stále zájem, i když v centru města už jeden velký obchodní komplex nedávno vznikl. V areálu opuštěného pivovaru bylo na podzim 2012 otevřeno velké nákupní centrum Breda & Weinstein. Názvem navazuje na historii oblíbeného a dnes chátrajícího obchodního domu Breda. Na ploše přes 25.000 metrů čtverečních nabízí prostory pro víc než 100 obchodů, multikino se šesti sály, restaurace a kavárnu.
    Park v sousedství Horního náměstí vznikl v roce 1945. Tehdy byly zbourány stavby zničené válkou. Část obyvatel města s jeho zastavěním nesouhlasí. Přejí si, aby tam zůstala klidová zóna. Petici za zastavení projektu v roce 2011 podepsalo 1300 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články