Kostel se sborem na olomouckém nábřeží je na seznamu památek

Vložil
ČTK
23.02.2015 21:50
Olomouc

Olomouc - Kostel společně s budovou farního sboru Českobratrské církve evangelické stojící na nábřeží v Olomouci byl zařazen do seznamu kulturních památek. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, kterému je k zapsání na seznam památek navrhli olomoučtí památkáři. ČTK to řekl Vlastimil Staněk z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ). Podle odborníků je stavba spjatá s historií města a je ceněna nejen kvůli architektonickým hodnotám, ale i z pohledu kultury a historie.
    Stavbu kostela, která byla dokončena v roce 1920, navrhl německý architekt Otto Kulhmann. "Architekt vynikl specializací na sakrální evangelickou architekturu, kterou projektoval pro církevní sbory v Německu a na území dnešního Rakouska. Výrazně zasáhl i do sakrální tvorby tohoto druhu v českých zemích," uvedl Staněk.
    Na nároží ulic Husova a Blahoslavova nejprve vyrostl na začátku 20. století evangelický sborový dům v novogotickém stylu podle návrhu olomouckého stavebního inženýra Cyrilla Knoba. Na stavbu kostela již podle památkářů tehdy nedošlo a sál se štukovou stropní výzdobou v přízemí sborového domu sloužil po dlouhý čas jako modlitebna. Od myšlenky stavby kostela ale obec neustoupila. "K jeho realizaci hledala nový styl, kterým by se odlišila od německé evangelické obce a který by zároveň prezentoval jejich ideje a splňoval nároky moderního proudu architektury," doplnil Staněk. Sbor nakonec oslovil Otto Kuhlmanna. Základní kámen kostela byl položen 27. září 1914 a dodnes jej lze spatřit zazděný v přízemí věže.
    Kvůli válce byla nakonec stavba kostela napojeného na sborový dům dokončena až v roce 1920. Stavba poté procházela řadou úprav. Poslední, kdy byl v objektu vybudován výtah do patra pro bezbariérový vstup, byly provedeny po povodních v roce 1997. Žádná z rekonstrukcí však podle památkářů nenarušila celkový historický dojem objektu a kostel si tak uchoval tvář, kterou mu architekt Kuhlmann navrhl v roce 1913.
    Zapsáním areálu kostela v Olomouci do seznamu kulturních památek se podle odborníků uzavřel soubor uskutečněných projektů na stavby kostelů navržených Otto Kuhlmannem na našem území. Mezi zbylé části souboru patří chrám v Přerově, dokončený v roce 1908, který byl prohlášen kulturní památkou v roce 1995 a kostel v Roudnici nad Labem z roku 1909, jenž se stal kulturní památkou v roce 1993. Na papíře zůstal projekt pro stavbu kostela v Táboře z roku 1914.
0 komentářů
přidat komentář